רק בריאות
הניוזלטר השבועי של חסד בישראל
קהילת האונליין ליועצים רפואיים בישראל
רק בריאות
הניוזלטר השבועי של חסד בישראל
קהילת האונליין ליועצים רפואיים בישראל
פרשת: בהעלותך
גליון מספר: 19
טור פתיחה /// חיים קליגר
מכתב גלוי לשר הבריאות החולים מבקשים דרכון לחיים!
מכובדי, שר הבריאות, ח"כ משה ארבל
שלום רב!
נכון, הנך בתפקידך עדיין פחות ממאה ימים – אותם מאת ימי חסד מקובלים, אבל אני פונה אליך בשמם של מאות חברי "חסד בישראל" שפוגשים יום יום, שעה שעה את אותם חולים ובני משפחותיהם המשוועים ומתחננים לעזרה, הם ממתינים חצי שנה, שמונה חודשים ולעיתים שנה ומעבר לשנה לבדיקת MRI, לא משנה להם מתי והיכן היא תתבצע, הם מוכנים לעשות הכל כדי לקבל את אותה בדיקה שלעיתים היא עבורם "הצלת חיים!!!"
בדיקת ה MRI הינה לא פריווילגיה עבורם, היא אמורה לשקף את מצבם הבריאותי והיא אמורה לתת לרופא המטפל את האינדיקציה לחומרת המחלה ובעקבותיה את אופי ואופן הטיפול בהם, תאר לעצמך אדוני השר, אדם שנמצא במצב כזה ואמור להמתין חודשים על גבי חודשים רק כדי לבצע את הבדיקה, כמה מהם לצערנו לא יספיקו כלל להגיע לבדיקה או חלילה יגיעו אליה שכבר יהיה מאוחר מידיי…
במדינת ישראל ישנם כיום 42 מכשירי MRI , 35 מהם נייחים ושבעה ניידים, אדוני השר – בישראל 5.18 מכשירי MRI לכל מיליון תושבים, לעומת ממוצע של 15.42 מכשירים לנפש במדינות הOECD
הנתונים הללו מזעזעים, הנתונים הללו מביישים ואף מבישים, ישראל – המדינה הכי מתקדמת בטכנולוגיה, אינה מסוגלת להעמיד לרשותם של אותם חולים את המינימום הנדרש כדי להציל את חייהם???
בשבוע האחרון קיבלת אדוני השר המון מחמאות על המהלך שהובלת כשר הפנים בכל מה שקשור לתורים הארוכים שהצטברו בהנפקת דרכונים, אין ספק, הוכחת מנהיגות, יצירתיות והצלחת לשחרר צוואר בקבוק לעשרות אלפי ישראלים שהמתינו לדרכון.
כעת אנו פונים אליך בכובעך הנוסף, כשר הבריאות, בשמם של אותם חולים, בשמם של בני משפחותיהם, אנו פונים אליך, השר ארבל, קח את אותם יכולות שיש לך, את אותה חשיבה, את אותה תכונת מנהיגות, הרם את הכפפה ותן לאותם חולים – דרכון לחיים!!! הוסף במיידי רישיונות לעוד כמה עשרות מכשירי MRI שיצילו חיים.
שלום דוקטור ///
ד"ר הרי וינקלר
ד"ר הרי וינקלר – מנהל המרכז לטיפול באבנים בכליות במרכז הרפואי מעייני הישועה
הינו בוגר הפקולטה לרפואה אוניברסיטת תל אביב. התמחה באורולוגיה במרכז הרפואי בילינסון . לאחר סיום התמחות יצא לארצות הברית להשתלמות ומחקר במרכז הרפואי המוביל בעולם המיו – קליניק ברוצ'סטר מיניסוטה שם עבדתי כשנתיים .
ד"ר וינקלר הייה שותף לצוות הרפואי אשר פיתח את המכונה לריסוק אבני כליה תוצרת כחול לבן, נשלח שוב לארצות הברית להתמחות על בתחום הכירורגיה האנדוסקופית זעיר פולשנית המשתמשת במצלמות וסיבי לייזר בלי חתך כדי לאתר האבנים בכליות ודרכי השתן ולטפל בהן בגישות חדשניות. עבד בשני מרכזים מובילים בתחום באידיאנפוליס וסינט לואיס.
עם שובו ארצה מונה למנתח בכיר במרכז הרפואי בילינסון ושימש סגן מנהל בכיר למחלקה האורולוגית. סה"כ עבד בבילינסון כ- 20 שנה
ב- 1999 עבר לתל השומר לשמש כמנהל המרכז לאבני כליות. הקים יש מאין את המרכז לתפארת אשר הפך למרכז מוביל בארץ ואף בעולם. לאחר 21 שנות עבודה בשיבא פרש וכיום הוא כאמור הקים ומנהל את המרכז לטיפול באבנים בכליות במרכז הרפואי מעייני הישועה.
במהלך שנותיו כמומחה בתחום ניתח ד"ר וינקלר את את ראש הממשלה דאז אריק שרון ועוד ועוד מיודעים , רבנים חשובים מאד אנשי צבא והמשטרה מהבכירים ביותר ועוד ועוד…
משפט בנימה אישית לקוראים:
אכן, טיפלתי במהלך שנותיי במפורסמים וידוענים רבים, אך החשובים מכל היו המטופלים עצמם עמך ישראל שהייתי שם בשבילם. ראיתי אותם ברגע של יגון וכאב אך גם לאחר טיפול עם חיוך על פניהם. מילת תודה היתה עבורי הכל!
• חדשות הבריאות •
מרפאות מאוחדת העניקו שירות רפואי בהלווית מרן הגר"ג אדלשטין זצוק"ל לחברי כל קופות החולים
מיד עם היוודע דבר הסתלקותו של מרן ראש ישיבת פוניבז' הגר"ג אדלשטיין זצוק"ל, ולאור ההערכות להגעתם של מאות אלפי אנשים מכל רחבי הארץ להשתתף במסע ההלוויה, החלו במאוחדת בהערכות שיא להגשת סיוע רפואי במרפאות של מאוחדת ברחבי העיר, לחברי כל קופות החולים.
שעה קלה לאחר היוודע דבר הפטירה, התקבלה בקשה ממשרד הבריאות להיערך למתן שרות אחוד במרפאות בני ברק של מאוחדת לאורך כל היום עד לתום מסע ההלוויה.
מחוז מרכז במאוחדת נערך באופן מיידי והחל מבוקר יום ההלוויה להעניק שרות רפואי אחוד במרפאות ירושלים, מרום שיר ומרפאת ויז'ניץ וכן ניפוק תרופות בנוהל אחוד בבתי המרקחת במרפאות הקשתות וירושלים.
ליד מרפאת 'מרום שיר' ברחוב הרב לנדא וליד מרפאת ויז'ניץ העמידה מאוחדת דוכן לחלוקת שתיה למאות אלפי משתתפי מסע הלוויה.
במאוחדת מציינים כי כמו בעבר, מאוחדת ערוכה באופן מיטבי למתן שרות מהיר ומיידי בנוהל מרפאות אחודות ושרות אחוד הן בעיתות שיגרה והן בעתות חירום.
הרב משה כהן, מ"מ מנהל מחוז מרכז במאוחדת מסכם את המבצע המיוחד: "ההיערכות המקסימלית של מאוחדת מבעוד מועד והגברת הצוותים הרפואיים ע"מ לתת מענה לחברי כל קופות החולים, הוכיחה את עצמה בזמן אמת. כאן המקום להודות לצוותים הרפואיים והמינהלתיים שתפקדו לאורך כל היום עד לסיומו של מסע ההלוויה, בצורה יעילה ומקצועית, בהתאם לבקשה של משרד הבריאות. לא בכדי מאוחדת היא קופת החולים של הציבור החרדי, וכאשר הציבור החרדי הגיע בהמוניו להשתתף במסע ההלוויה, מאוחדת הייתה שם בשביל כולם".
עוד מוסיף הרב כהן ומדגיש את הקשר המיוחד שהיה למרן זצ"ל עם מאוחדת. "תדיר היינו זוכים להיכנס אל מרן ראש הישיבה זצ"ל, ולקבל את ברכתו והכוונתו. מרן היה מעודד את פעילותנו למען בריאות הלקוחות. קשר הדוק זה היה לנו לזכות ולכבוד".
כרטיס ביקור ///
חזקי ברוין
כרטיס ביקור של אחד מחברי קהילת האונליין חסד בישראל
שם: חזקי ברוין
תפקיד: מנכ"ל "יד אברהם"
מה הכי חשוב לי בתפקידי: להיות "המתורגמן" – הגשר בין עולם הבריאות והרפואה לבין האזרח הפשוט שנמצא כרגע בצומת מאתגרת בחייו או בחיי מישהו מבני משפחתו, גם ביום רגוע כנראה הוא לא מבין בתחומי הרפואה, בוודאי ובוודאי כשהוא טרוד ומוטרד בנושאי רפואה. היכולת לתרגם את עולם הרפואה לשפה פשוטה ומובנת מצד אחד ולהעביר את המסר בצורה מקצועית לרופאים, זה מבחינתי האתגר והשליחות יום יום שעה שעה.
משהו מהניסיון שלי עבור הקוראים: תקשיבו בסבלנות – כן, זה לא קל ולא פשוט, אתם בתקופה מורכבת, אבל חשוב לשמוע ולהבין את המידע, להקשיב ולהיות סובלניים!
מה זה חסד בישראל עבורי: שילוב מפליא ומופלא של מאות אנשי חסד שכל הווייתם היא לעשות טוב לשני, לסייע ולתמוך, להנגיש את עולם הבריאות לציבור הרחב
מדברים בריאות ///
במקצועיות, באחריות וברגישות
השבוע שוחחנו עם פרופ' אסף בן מאיר מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בהדסה עין כרם וביקשנו לשמוע ממנו על המחלקה בראשה הוא עומד, מחלקת ה IVF. לצידו של פרופ' בן מאיר, ישנם במחלקה גם את ד"ר טל ענבר מנהל השירות לשימור פוריות, את מנהלת המעבדה ד"ר טליה מרדכי דניאל ואת ד"ר ציפי טחובר מנהלת מעבדת פוריות הגבר, כשאת כולם מלוות האחיות המסורות והמקצועיות.
הרפואה בכלל, בכל התחומים, הבינה מזמן כי השיח עם המטופל, השיתוף הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך, זה נכון בכל תחומי הרפואה אבל על אחת כמה וכמה זה נכון וחשוב בתחומי ההפרייה החוץ גופית, לכן, כך אנחנו מקבלים את המטופלות והמטופלים שלנו, הפגישה הראשונה תהיה מול רופא כשרובה של הפגישה הוא שיח בין הרופא לזוג, הרבה הקשבה, הרבה הסבר, הרבה שיתוף ושיקוף לצד פתיחת התיק הרפואי, הסבר על התהליך והחתמה על ההסכמות לתהליך.
בשלב השני, אומר לנו פרופ' בן מאיר, נקיים ישיבת צוות, נבחן את כל אופציות הטיפול בהתאם לבדיקות שהמטופלים הביאו איתם ובהתאם להתרשמות של הרופא שנפגש עם המטופלים בפגישה הראשונה. חשוב לי לציין, אומר פרופ' בן מאיר, כי בהדסה הכנסנו נוהל של "רופא אישי" המאפשר למטופלת בחירה של הרופא אותו היא תרצה שהוא יטפל בה לכל אורך התהליך, השירות הזה הינו ללא עלות.
בשלב הבא, המטופלים יוזמנו למפגש נוסף עם אחות שתתן לזוג הסבר מפורט על כל ההליך הטיפולי, הטכני והמקצועי, החל מהצעד הראשון ועד הסוף המיוחל בס"ד.
וכאן מגיע ההליך הרפואי, כשעיני כולם נשואות להצלחתו. חשוב לציין אומר פרופ' בן מאיר, "מדובר בתהליך שמרגע שבני הזוג פנו אלינו ועד לסיומו לעתים יארך כחודשיים. חלק מהסיבות לאורך הזמן הוא ההחלטה שלנו לעקוב אחר מספר המטופלות אשר נמצאות במעקב בכל שבוע כדי שנוכל לעבוד בצורה איכותית ובטוחה, וחשוב לנו לתת לכל מטופלת את מלוא תשומת הלב ולא לטעות חלילה בתהליך הכל כך רגיש הזה".
בתקווה ובתפילה שהתהליך צלח, בשבוע שש של ההריון עוברת המטופלת למעקב הריון רגיל, אלא אם כן מדובר בהריונות בסיכון גבוה בהם אנחנו ממשיכים להיות בתמונה גם בהמשך. אם אנחנו מבקשים לשמוע מעט נתונים, אומר לנו פרופ' בן מאיר, גיל האשה הוא מרכיב חשוב בהצלחת הטיפול, אצל נשים צעירות זה סביב ה 40-50% הצלחה במחזור טיפול אחד, אצל מבוגרות יותר האחוזים נמוכים, אבל עדיין יש הרבה פקטורים נוספים להצלחה.
לסיום, חשוב לצוות הרפואי לציין כי מטופלים שדורשים השגחה על ידי מכון פועה או בוני עולם, מקבלים אותה בחפץ לב, הכלל שלנו הוא שכל פעולה נבדקת ע"י שתי עובדות מעבדה, והמשגיחות הן רק "משגיחות" הן לא נשות מקצוע. המשגיחות עוברות תהליך הכשרה מתאימה ושיתוף הפעולה של כל הצדדים הינו טוב ומלא.
אם אנחנו מדברים על הפן ההלכתי, אומר הרב קליין, רב המרכזים הרפואיים של הדסה, חשוב לי לציין "כי הדסה מאפשרת ומעודדת התייעצות של כל העמותות העוסקות בתחום עם הרופאים וכן ימי עיון מקצועיים לרבנים עם הרופאים. הדסה הינו המרכז הרפואי היחיד בירושלים הנותן לכל העמותות ללא יוצא מן הכלל אפשרות פיקוח"
המוטו שלנו מבקש פרופ' בן מאיר לומר, הוא – To take care – ללוות את הזוג במסע שלעיתים כלל לא פשוט, פורט על הנימים הכי רגישים. חשוב לנו לעבור יחד עם הזוג את כל התהליך, ליווי צמוד, זמינות והכי חשוב רגישות, להבין בכל מקרה מה הזוג רוצה, מה חשוב לו ומה יעזור לו לעבור את התהליך בצורה שהכי נכונה עבורו – זו מבחינתי השליחות!
• חדשות הבריאות •
פרופ' משה אלקבץ "טכנולוגיה זו צפויה להיות משנה משחק בעולם האבחון לטיפול בסרטן"
צוות חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב פיתח טכנולוגיה חדשנית המצליחה לנבא את תגובתם של חולי סרטן לטיפול במעכבי נקודות בקרה חיסוניות מסוג Anti-PD1, באחוזי דיוק גבוהים יותר מטכנולוגיות קיימות. תוצאות המחקר פורסמו במגזין Science Advances.
אימונותרפיה הינה שיטת טיפול בה משתמשים ביכולות של מערכת החיסון כדי להשמיד תאים סרטניים. אחד האתגרים המשמעותיים בתחום חקר הסרטן הוא לחזות מי מהמטופלים יגיב לטיפול אימונותרפי. גידולי סרטן מסוגים שונים מתבטאים בייצור עודף חלבונים מסוג PDL1 ו-PDL2, המתחברים לקולטן התאי PD1 שנמצא על תאי מערכת החיסון השונים. האינטראקציה בין החלבונים לקולטן התאי גורמת לעיכוב מערכת החיסון בסביבת הגידול הסרטני ובכך מאפשרת את גידולו.
הטיפול בנקודות בקרה חיסוניות למעשה חוסם את הקישור בין החלבונים לקולטן, ובכך גובר על העיכוב שנוצר במערכת החיסון. כתוצאה מכך אצל חולי סרטן מסוימים, הטיפול גורם לנסיגה חלקית או מלאה של הגידול הסרטני. עד היום, לא נמצאה דרך שיכלה לנבא בצורה טובה לאילו מחולי הסרטן הטיפול יגרום לנסיגה של הגידול.
הטכנולוגיה שפותחה על ידי החוקרים מאוניברסיטת בן גוריון מתבססת על חיישנים ביולוגים אשר מבטאים PD1 בדומה לתאי מערכת החיסון ויכולים למדוד את יכולת הקישור של החלבונים המעכבים את תאי הגידול לקולטן על החיישנים.
המחקר בדק דגימות של 42 חולי סרטן וגילה כי מדידת יכולת הקישור של החלבונים מהווה מדד מנבא חיובי לנסיגת הגידול כתוצאה מטיפול לטיפול במעכבי נקודות בקרה.
>>>
צילום: דני מיכלס
רשלנות רפואית
///
עו"ד דוד שרים
רשלנות רפואית שעניינה איחור באבחון מחלות ממאירות
תביעות שעניינן עיכוב רשלני באבחון של מחלת הסרטן מעלות לסדר היום מספר סוגיות.
ראשית, חשוב לציין כי מחלת "הסרטן" איננה מחלה אחת אלא אוסף מאד גדול של מחלות, שהמשותף להן היא העובדה שמנגנון ויסות ההתרבות של התאים השתבש, ולכן התא הסרטני מתחלק ללא הפרעה וללא בקרה ויוצר "גידול". שנית, חשוב להבין כי מדובר במנגנון משותף אך במחלות שונות. השאלה אם מדובר בסטן הקיבה, או בסרטן העור, או בסרטן הדם היא מאד חשובה שכן לכל מחלה ממארת יש מאפיינים אחרים, התנהגות ביולוגית אחרת, וטיפולים אחרים. שלישית, בספרות הרפואית ידוע כי סוגי סרטן מסויימים מתגלים מוקדם יחסית ואחרים מאוחר יותר. כך לצורך הדוגמא סרטן שחלות וסרטן הלבלב הן מחלות שעד שהן מגיעות לכלל ביטוי ממשי לוקח זמן ארוך כך שהן לרוב מאובחנות בשלבים מתקדמים של המחלה, דבר שכמובן הוא בעל משמעות לסיכויי הריפוי.
את התביעות משפטיות בנושאת הסרטן יש להפריד אם כן לשניים: הראשונה- האם העיכוב גרם להיווצרות המחלה עצמה. ברוב המקרים התשובה על כך שלילית. הרופא לא "גרם" למחלה, הוא לכלכ היותר "התעכב" באבחונה. הדבר משמעותי מאד לקביעת גובה הנזק: רוב התביעות עוסקות בשאלה: מה היה קורה אילו היו מגלים את המחלה מוקדם יותר, ואיזה נזק היה ניתן למנוע. (למשל האם היינו "חוסכים" לחולה טיפולי הקרנות? האם היינו יכולים להאריך את תוחלת חייו ובכמה? ואיך היה הדבר משפיע על שכרו/משפחתו / אחר). למרות האמור לעיל, חלק קטן של התביעות עוסק גם בגרימה. מדובר באותן מחלות בהן נדרש מעקב, כי ידוע שהמחלה עלולה להפוך לגידול ממאיר, אבל מעקב כאמור לא בוצע.
ההתנהלות הרפואית בהקשר זה, נבחנת תמיד לאור הספרות הרפואית, ואנו נדרשים להוכיח כי רופא סביר לא היה מתעכב באבחון במחלה הממארת, ולצורך אדגים בכמה סוגיות: בסרטן הערמונית (פרוסטטה) המאפיין שבדרך כלל "מעיר" את המערכת הרפואית הוא עלייה של רמת חלבון ספציפי שנקרא PSA . רופא שמתעלם מבדיקות חוזרות שבהן הערכים של PSA עולים ועולים, ולא מפנה לאורולוג, ולא מבקש ביופסיה תחת הנחייה של MRI , כדי לשלול סרטן בערמונית, שהוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר אצל גברים, עלול להיות חייב ברשלנות. בסרטן השד- רופא שמתעלם מתלונה על גוש שמיששה אישה לעצמה, ולא שולח לבצע אולטראסאונד עם ביופסיה, גם הוא יכול להתחייב ברשלנות. לעומת זאת כאבי בטן בנשים, לאורך זמן, שלאחר מכן מפתחות סמנים לא ספציפיים עד לגילוי סרטן שחלות, הם הרבה יותר קשים לאבחון, ולכן בדרך כלל השאלה המשפטית תהיה מתי הופנתה לבצע בדיקות הדמייה.
חשוב לציין כי רוב מכריע של תביעות איחור רשלני של סרטן, קשורים עם רפואת המשפחה. לעניין זה אבקש להראות לכם מה טוענים בקופות חולים כאשר אנו מגישים תביעות כאלה: טענה אחת אומרת כאילו העדר מומחיות ספציפית של רופא משפחה משמעותה כי "מותר" לרופא המשפחה להחמיץ, כמובן שזו טענת שווא. במקרים אחרים העברת המידע בין רופאים לא מתרחשת והחולה נופל בין הכסאות. במקרים אחרים מכון הרנטגן גילה את הממצא הגידולי אבל לא היתה העברת מידע למטופל/ת כי בדיקת ההדמייה שביצע היא פתולוגית.
המסקנה היא כי ראוי שכל מטופל יהיה מצוי במחלתו ובתוצאות של בדיקות, ולא יסמוך על מנגנון קופות חולים או העברת מידע על אודותיו או אודות יקיריו, שעלול להיות רשלני .
רפואה שלימה
ליצירת קשר
david@drshrem-law.co.il
0544-333496
• חדשות הבריאות •
>>>
פיתוח הבדיקה לחיזוי הצלחת הטיפול האומונתרפי מהווה בשורה בזכות היכולת שלו לפתח חיישנים שיוכלו למדוד את יכולת הקישור של חלבונים רבים המהווים מטרה למגוון תרופות בטיפול בסרטן. המשמעות המיידית היא שהרופאים יוכלו לדעת מראש אילו מהמטופלים עתידים להגיב לטיפול ב-Anti-PD1 ובעתיד גם עבור טיפולים נוספים, ובכך למנוע טיפול לא יעיל ותופעות לוואי ממטופלים שלא יגיבו לטיפול. בעתיד, טכנולוגיה זו תתרחב לטיפולים נוספים ובכך תוכל לשמש להתאמת טיפולים מותאמים אישית במעכבי נקודות בקרה.
המחקר התבצע, בהובלתו של הדוקטורנט בר קאופמן, סטודנט בתוכנית MD-PhD, ואורלי אברמוב, סטודנטית לתואר שני, בהנחייתם של פרופ׳ אנג׳ל פורגדור ופרופ׳ משה אלקבץ מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון ובשיתוף פעולה עם בתי החולים סורוקה וברזילי.
פרויקט חדש במרפאות טיפות חלב של מאוחדת מאפשר איתור מוקדם לקשיי שפה בקרב פעוטות
פרויקט חדשני, שפועל בתקופה האחרונה בקופת חולים מאוחדת, מאפשר איתור מוקדם וטיפול בקשיי שפה ודיבור בקרב פעוטות, ובמקביל גם מפחית עומסים וזמני המתנה במכוני התפתחות הילד. לאחר המלצה של אחות טיפת חלב, פעוטות שיש עבורם חשש לבעיות תקשורת, שפה ודיבור משובצים למפגש עם קלינאית תקשורת בנוכחות האחות. לאחר המפגש ניתנת להורים הדרכה לעידוד שפה ותקשורת בבית ובמידת הצורך המלצה לאבחון מקיף של קלינאית תקשורת בתוך או מחוץ למכון התפתחות הילד, וזאת בהתאם למורכבות הבעיה. הפרויקט מקודם במספר מרפאות טיפת חלב ברחבי הארץ ומעודד שיתוף פעולה בין הצוותים הרפואיים השונים.
"מחקרים הוכיחו שאיתור והתערבות מוקדמת חשובים מאוד ויכולים לשפר משמעותית יכולות תקשורת, שפה ודיבור. בעיות שפה ודיבור הם מקשיי ההתפתחות השכיחים ביותר בילדות", אומרת ד"ר ריקי טייטלבאום-סוויד, מנהלת מערך קלינאיות תקשורת במאוחדת.
"המפגש עם קלינאית התקשורת במרפאת טיפת חלב מכוון את ההורה ואת קופת החולים בצורה מדויקת יותר לגבי ההתערבות הנדרשת ונותן כלים להורים לעידוד השפה והתקשורת בבית", מסבירה שקמה אבני צדקה, קלינאית תקשורת וסגנית מערך קלינאיות תקשורת במאוחדת.
מאוחדת ביצעה עד כה 203 הערכות ל 171 ילדים. ממוצע גילאי הילדים היה 2.1 שנים. 48% מהילדים שהשתתפו בפרויקט הופנו לאבחון במכון להתפתחות הילד, 32% נשארו במעקבים במסגרת הפרויקט, 17% מהילדים לא נזקקו להמשך מעקב או אבחון ו- 3% הופנו לטיפול היגוי מחוץ למסגרת התפתחות הילד.
"בסקר שערכנו בקרב חלק מההורים שהשתתפו בטיפול, 97% מתוכם ציינו שקיבלו במידה רבה עד רבה מאוד מידע לשלב השפתי בו ילדם נמצא, מענה לשאלות ולחששות שהם העלו וקיבלו כלים מעשיים לעידוד השפה בבית" מסכמת טייטלבאום-סוויד.
המחלקה שלנו ///
USP
כשהוזמנו להתארח במחלקת היולדות במרכז הרפואי הדסה עין כרם, חשבנו כי זה יהיה עוד ביקור במחלקת יולדות, מחלקות היולדות הינן בדרך כלל מחלקות מושקעות יותר, "מזמינות" יותר, ההבנה שהיולדת מגיעה ל"חוויה" שונה, מביאה את המרכזים הרפואיים להשקיע גם בפן של האירוח במחלקה.
את פנינו קיבל פרופ' דוד שויקי, מנהל אגף נשים ויולדות במרכזים הרפואיים של הדסה, המפגש אכן החל כפי שצפינו, שוחחנו על צוותי המיילדות המקצועיות והמעולות, על מגוון אפשרויות האשפוז במחלקות היולדות, ביות מלא, ביות חלקי, מערך הליווי של היולדות לפני הלידה, הסיורים המודרכים, יועצות ההנקה המלוות את היולדות, ואפילו מדקרות ורפלקסולוגיות. אין ספק שהסקירה הייתה מרשימה ומקצועית!
אבל כאן הגיעה הפאנצ' של המפגש, הטלפון צלצל, פרופ' שויקי ביקש להפסיק רגע את השיחה, "זו שיחה מהרופא הכונן, אני חייב לענות", עצרנו את שטף השיחה, ככל שהשיחה התארכה, ראינו את פניו הולכות ומרצינות, הולכות ומחליפות צורה, הבנו שמאחורי השיחה הזו מתחוללת דרמה. פרופ' שויקי ביקש את סליחתנו, הוא יצא מחדרו ואמר כשהוא עומד בדלת, "תסלחו לי, אני חייב לצאת למקרה חירום, תיכף אשוב".
הדקות חולפות, בין לבין קולם של תינוקות שהרגע הפציעו לאוויר העולם נשמע ברקע, איחולי מזל טוב מלווים אותם, צוותי המחלקה מלווים עוד ועוד עריסות תינוקות, אנו ישובים בדריכות וממתינים לשובו של פרופ' שויקי, בינתיים מספרים לנו במחלקה כי מידי שנה נולדים במרכזים הרפואיים של הדסה כ 15.000 תינוקות בלעה"ר ומידי שנה המספר הזה רק הולך ועולה ב"ה, אתם מקימים שכונה חדשה מידי שנה אני אומר להם…
חלפה לה שעה ופרופ' שויקי חוזר לחדרו, מלווה בד״ר אהרן טבת, מנהל מערך המיילדות בהדסה עין כרם. "אם אתה רוצה להבין מהי הייחודיות של אגף היולדות בהדסה, הנה זה קרה מול עיניך. לשמחתנו רוב רובן של הלידות הינן לידות רגילות, תהליך של כמה שעות בודדות בדרך כלל, צוות המיילדות הנפלא מלווה את היולדת ורגעי האושר וההתרגשות מגיעים – תינוק חדש בא לאוויר העולם. האתגר הוא בלידות מורכבות, היולדת שכרגע טיפלנו בה ילדה כבר כמה ילדים בניתוח קיסרי, אחרי כמה ניתוחים קיסריים ישנה סבירות ללידה הרבה יותר מורכבת, אלו לידות שאם אין לך את כל המערך הרפואי המקצועי מסביב יכולות חלילה להסתיים בטרגדיה, כזו הייתה הלידה הזו, תוך כמה דקות בודדות גייסנו לחדר הניתוח את בכירי הגניקולוגים, את בכירי מומחי כלי הדם וב"ה הצלחנו לנתח את היולדת, להציל גם את חייה וגם את חיי העובר שלה. אז אם אתה רוצה לשמוע מהי הייחודיות של מחלקות היולדות בהדסה, זוהי הייחודיות שלנו, כשאתה נמצא במרכז רפואי מוביל ויש לך לצידך את בכירי הרופאים בכל התחומים, אתה יכול בעז"ה לתת מענה מקצועי גם במקרים מאוד מורכבים וסבוכים, אני מאושר לחזור לשוחח איתכם ולדעת שהצלנו כעת חיים".
אז זה בעצם ה USP – Unique selling point – הייחודיות שלנו במערך היילוד של הדסה!
רפואה והלכה ///
לפניות: 02-5020202
הרב ישראל פינחס טירנואר יו"ר מוקד ה.ר.ב.
דין שוטה
ילד אוטיסט ברמה קשה ביותר. אין לו כל תקשורת עם הסביבה, משתולל ומזיק בכל רגע שהינו ללא השגחה, וככלל אין דרך לתקשר עמו. האם מותר להכניסו למקום בו הוא עלול לאכול מאכלים שאינם כשרים?
ראשית הבה נגדיר מהו שוטה. הגמרא (חגיגה ג:) נותנת סימנים בשוטה גמור: "איזהו שוטה היוצא יחידי בלילה והלן בבית הקברות והמקרע את כסותו". סימנים אלו תלויים בפרטים רבים המופיעים שם בגמרא, במפרשים ובפוסקים. וקשה מאוד להכריע בהם, כפי שכותב השולחן ערוך (סי' לה) לגבי עדות: "שוטה פסול, ולא שוטה שהוא הולך ערום ומשבר כלים וזורק אבנים בלבד, אלא כל מי שנטרפה דעתו ונמצאת דעתו משובשת תמיד בדבר מהדברים אע"פ שהוא מדבר ושואל כענין בשאר דברים הרי זה פסול ובכלל שוטים יחשב.
הרי לנו שקשה למסור כללים מדויקים בנושא אלא אחרי דרישה ובירור מקיפים והוראת חכם לגופו של מקרה. ובכלל דנים הפוסקים האם אותם כללים האמורים בהלכות עדות לגבי שוטה, הם אותם כללים לגבי חיובו במצוות.
אף ברצף האוטיסטי קשה לתת כללים ברורים, שכן הוא כולל דרגות רבות של אוטיזם. הדין משתנה גם בין שוטה שיש סיכוי שיגיע לכלל דעת או מקצת דעת, ובין שוטה שכל חייו ישאר במצבו. מי שאפשר להביאו לכלל בר דעת במידה כלשהי, יש פוסקים הסוברים כי חייבים לחנכו למצוות כמו כל קטן. ובפרט יש לשמרו ממאכלות אסורות שכן הם יטמטמו את ליבו כשיהיה בר דעת.
במקרה בו פתחנו, הילד נחשב שוטה גמור בהגדרתו ההלכתית. אמנם זהו איסור תורה להאכילו איסור בידיים, אולם אם מדובר רק על חשש שמא יהיו כאלה שיאכילו אותו, הרי שמותר להכניסו למקום בו יתכן ולא יקפידו על כשרות, ואין לחשוש שמא יאכילו אותו איסור, שכן אין מאכילים אותו בידיים, וכן אין לחשוש אפילו לא לטמטום לבו.
לפי פסיקה זו, שהוא אינו חייב במצוות, האם אסור לחלל שבת עבורו במקרה שהוא שרוי בסכנת חיים?
חלילה! חייו חשובים כמו חיי כל יהודי ויש לחלל שבת ואף לעבור על כל איסור כדי להציל או לשמור את חייו.
דינו של הסובל ממחלת נפש
מחלת נפש נחשבת כסכנת נפשות. מותר לאכול מאכלות אסורות וכן לאכול ביום כיפור כדי שלא יורע מצבו של חולה הנפש, וכן, הנמצא תחת טיפול נפשי וכעת הוא שפוי, מותר לו לאכול מאכלות אסורות וכן לאכול ביום כיפור, אם במקרה שהוא לא יעשה כך, ידרדר מצבו הנפשי לכדי גדר שוטה.
וסיים בדברי חיזוק מאת מרן הגר"ש וואזנר זצ"ל: "ושבתי אני ואראה וכו' והנה דמעת העשוקים ואין להם מנחם, אמר ר' יהודה אלו הקטנים הנגנזים בחייהם בעוון אבותם בעוה"ז ולעתיד לבוא הם עומדים בצד חבורה של צדיקים. ומסביר הגר"ש וואזנר זצ"ל – הנגנזים בחייהם רומז לילדים אומללים הפגועים בגוף או בנפש שלא זכו לבוא בחברת בני אדם בעוה"ז, והם נגנזים בבתיהם ומתנוונים והולכים וחייהם אינם חיים, לעתיד לבוא הם עומדים בצד חבורה של צדיקים". חזקו ואימצו, יש שכר לפעולתכם!
• חדשות הבריאות •
מאוחדת תציב דוכן הסברה ייחודי בסמוך ל'זכרון משה' לעידוד הפסקת עישון בקרב הציבור החרדי
לרגל יום ללא עישון הבינלאומי, מקיימת מאוחדת, קופת החולים המובילה בציבור החרדי, פעילות ייעודית וייחודית בקרב הציבור החרדי, מתוך מטרה להפחית את מספר המעשנים בקרב הציבור החרדי.
במסגרת הפעילות, יינתן דגש אודות הסכנות הטמונות בסיגריות, כולל הסיגריות האלקטרוניות המכילה חומרים שבחלקם מסוכנים אף יותר מהחומרים הנמצאים בסיגריה רגילה.
לקראת יום ללא עישון, תציב מאוחדת דוכן הסברה מיוחד בסמוך לשטיבלך 'זיכרון משה' בירושלים, שם תקיים פעילות הסברתית מקיפה, במטרה לעודד מרבים מהמעשנים להצטרף לסדנאות לגמילה מעישון. במהלך הפעילות יחולקו עלוני הסברה מיוחדים שיציגו לציבור ארבעה מסלולים שונים למעוניינים בגמילה מעישון.
במאוחדת מדגישים כי כבר הורו גדולי ישראל מכל החוגים כי על כל אדם לקיים השתדלות מרובה להפסיק לעשן, לאחר שכבר הוכח שהעישון מביא עימו תחלואה. במאוחדת מעניקים ללקוחות הקופה את כל הכלים הנדרשים לאלו המעוניינים להפסיק לעשן.
ניתן להירשם לסדנה קבוצתית למבוגרים הכוללת 8 מפגשים בהנחיית מומחים לגמילה מעישון, שיסייעו לכם לנתח את דפוסי ההתמכרות האישיים שלכם ולמצוא דרך להתמודד איתם. המשתתפים האחרים בקבוצה יעניקו לכם תמיכה הדדית והבנה, יחלקו אתכם טיפים ויעברו אתכם ביחד את הדרך לגמילה. המפגשים מלווים בסיוע אמצעים תרופתיים, הניתנים בהנחה למשתתפי הסדנה.
בנוסף, ניתן להירשם לייעוץ אישי לגמילה מעישון. הייעוץ כולל 4 מפגשים אישיים פנים מול פנים או טלפוניים. השירות מותאם אישית לכל משתתף, וכולל לווי התנהגותי ותמיכה תרופתית בהתאם לצורך.
הייעוציים והסדנאות מתקיימים בהנחיית יועצים ומנחי קבוצות בשפות שונות עם מומחיות בתחום הגמילה מעישון. ניתן להירשם במוקד מאוחדת 3833 *שלוחה 8 או במרפאה הקרובה לביתכם.
ישיבות המעוניינות לארגן קבוצה לגמילה מעישון תפנה למתאמי הבריאות במרפאות-סדנאות אלו בחינם.
חסד בישראל קהילת האונליין ליועציים רפואיים ע.ר.
כתובת: פנים מאירים 14, ביתר עילית
טלפון: 02-6222303