רק בריאות
הניוזלטר השבועי של חסד בישראל
קהילת האונליין ליועצים רפואיים בישראל
רק בריאות
הניוזלטר השבועי של חסד בישראל
קהילת האונליין ליועצים רפואיים בישראל
פרשת: שלח
גליון מספר: 20
טור פתיחה /// חיים קליגר
מוקדניאלי - רגע לפני ההשקה
את הרב מוטי זוננפלד פגשתי לראשונה בוועידה הרפואית השנתית הראשונה של "חסד בישראל" לפני כשש שנים, הייתה זו פגישה ראשונה אך מאז הבנו שיום אחד נעשה יחד משהו, לא עוד משהו, אלא משהו שישנה את מערך השירות וההנגשה לאלו הזקוקים לסיוע בתחומי הבריאות והרפואה והנה זה הגיע.
לפני מספר חודשים, יחד עם ידידי היקר ר' משה שלזינגר, נפגשנו בביתו של מוטי, הצגנו בפניו את הרעיון של הקמת מוקד סיוע בכל תחומי הבריאות, זה היה עדיין בשלבי הרעיון, הרב זוננפלד הקשיב, התעניין, שאל שאלות ולאחר כשעה של שיחה הוא אמר – קרן דניאלי איתכם בפרויקט החשוב הזה!
קרן דניאלי הוקמה על ידי הרב מוטי זוננפלד לע"נ בתו היקרה שנספתה ל"ע בתאונת דרכים – דניאלי זוננפלד ע"ה. דניאלי הייתה מחוברת לתחומי הרפואה, היא ראתה בתחום הרפואה לא עוד מקצוע, אלא שליחות קודש, דניאלי התנדבה במחלקת אונקולוגיה ילדים בבית החולים שניידר. הבחירה נבעה משאיפתה לשרת במקום בו תוכל לתרום ולעזור. בדרכה המיוחדת, זכתה דניאלי להביא חיוך לפניהם המיוסרות של הילדים החולים ולבני משפחותיהם.
היה זה אך טבעי, לאחר תקופה כה משמעותית שלה בשניידר ובבית אורנית, שהחלטתה של דניאלי הייתה ללמוד רפואה (תוצאות הפסיכומטרי שלה: 768 הגיעו במהלך ימי השבעה..
עם לכתה, בתאונה טרגית, אחרי יום התנדבות במחלקה האונקולוגית המרכז הרפואי 'שניידר' בערב תענית אסתר תשע"ה כבה האור הגדול שזרח מפניה של דניאלי. אור של צניעות, ענווה, אהבת חסד, כישרונות ברוכים ושמחת חיים.
החיבור הכל כך טבעי הזה של קרן דניאלי וחסד בישראל יצרו את הפרויקט הייחודי הזה של "מוקדניאלי", במוקד שיושק בעז"ה בימים הקרובים יוכלו הפונים אליו לקבל מידע רחב ומגוון בתחומי הרפואה והבריאות, המוקד יפעל גם כקו טלפון וגם כבוט, המטרה היא להנגיש את המידע לכלל הציבור, גם לאלו המתקשים בשמיעה וגם לאלו המתקשים בראייה על מנת לסייע ככל הניתן באתגרים הרפואיים לאלו הזקוקים לכך.
מספר הטלפון של מוקדניאלי ואפשרויות הסיוע בו יפורסמו בקרוב בעז"ה
שלום דוקטור ///
ד"ר סילביו בריל
ד"ר בריל הינו מומחה להרדמה ומומחה לרפואת שיכוך כאב, ומנהל את המכון לטיפול בכאב, במרכז רפואי תל אביב – איכילוב
ד"ר בריל עשה את התמחותו בהרדמה במרכז הרפואי "סורוקה" באר שבע, את התמחותו בכאב עשה באנגליה ובקנדה. הוא בין מייסדי מקצוע הטיפול בכאב בארץ. במסגרת ניסיונו להעלות את התחום בצורה מקצועית, פועל ד"ר בריל לארגן כנסים מקצועיים בתחום בארץ ובעולם.
ד"ר בריל מוסר מאות הרצאות מקצועיות לכל הצוותים המקצועיים בכל הרמות בתחום הכאב בארץ ובמעל 20 מדינות בעולם, כאשר הוא הפך למוביל בתחומו.
ד"ר בריל הינו יו"ר לשעבר של אגודה ישראלית לכאב, הוא מזכיר הפדרציה האירופאית לכאב, יועץ לענייני כאב של קצין רפואה ראשי, יו"ר כוח המשימה לשימוש רפואי קנאביס לכאב כרוני של הפדרציה האירופית לכאב, ד"ר בריל פרסם מעל 80 מאמרים בעיתונות המקצועית בתחום בארץ ובעולם.
כמי שרואה בתחומו גם שליחות מקצועית מחנך ד"ר בריל דורות של מתמחים ומנחה מדיניות בתחום הכאב בשני העשורים אחרונים הן בארץ והן בעולם, חשוב לו להנחיל את תפיסת עולמו לתחום לדור הבא של הרופאים בארץ ובעולם.
משפט בנימה אישית לקוראים:
כמי שרואה, מלווה ומנסה להרגיש את החולים הפונים אליו, מבקש ד"ר סילביו בריל לומר משפט חשוב לסיום בו הוא רואה את מכלול העשייה שלו – אין פתרונות קסם אבל לא צריך לסבול בשקט
• חדשות הבריאות •
לראשונה בישראל צנתור לטיפול בהפרעת קצב באישה בהריון
במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) נעשה בפעם הראשונה בישראל צנתור לטיפול בהפרעת קצב באישה בהריון.
המטופלת, בת 30, פיתחה הפרעת קצב בה הדופק עולה בבת אחת ולעתים קרובות לכ-180 פעימות בדקה ומלווה בדפיקות לב מהירות, חולשה, סחרחורות וחרדה. אירועים אלה הפכו תכופים יותר ויותר עם התקדמות ההריון, ובשבוע 30 להריונה הן התרחשו מספר פעמים ביום.
הטיפול בהפרעות קצב בזמן הריון הוא תרופתי, אך טיפול זה לא צלח והמטופלת המשיכה לסבול מהפרעות קצב מספר פעמים ביום. במקרים אלה, הטיפול המועדף והמרפא הוא צנתור לב מלעורי, בו הפרעת הקצב ממופת על ידי טכנולוגיות מתקדמות והרקמה נצרבת על ידי חימומה.
אולם, במהלך הריון, צנתור לבבי וצריבה של הפרעות קצב אינם אפשריים בכלל החשיפה לקרינה בפעולה זו. המטופלת, אשר לא נמצא לה מענה במספר בתי חולים בישראל, הופנתה למכון להפרעות קצב במרכז הרפואי שמיר.
הצוות הרפאי, בראשותו של פרופ׳ אלעד אנטר, מנהל השירות להפרעות קצב, מומחה בתחום אשר לאחרונה שב ארצה לאחר 20 שנה בארה"ב, ביצע את פעולת הצנתור ללא קרינה על ידי שימוש באולטרסאונד.
כרטיס ביקור ///
ברוך ברוין
כרטיס ביקור של אחד מחברי קהילת האונליין חסד בישראל
שם: ברוך ברוין
תפקיד: מנהל אשכול מרפאות בחיפה ואחראי פיתוח מגזר חרדי מחוז צפון – מאוחדת
מה הכי חשוב לי בתפקידי: היכולת לעזור לפרט וחבר שבקצה, לשנות ולהוביל תהליכים הנוגעים לכלל ולפרט
משהו מהניסיון שלי עבור הקוראים: כמובן רק בסייעתא דשמיא, להתחיל צעד אחר צעד, באופן אישי חוויתי את זה בתפקידי שהחל מיוזמה קטנה שכונתית והפך בס"ד לאימפריה גדולה ומשמעותית בחיפה. בכל מקום שיש פיתוח של המגזר החרדי חשוב מאוד לא לשכוח מהיכן התחלנו ומי היו השותפים שעמדו לצידנו.
מה זה חסד בישראל עבורי: הרי הדברים גלוים וידועים לכל עזרה בסדר גודל ענק ועצום. בכל זאת, כחבר באופן פחות אקטיבי (אילוצי זמינות) התרומה הענקית להעשרת המידע והידע מתוך הדברים ובין הדברים הינו ערך מוסף ענק בכל התחומים השירותיים והמקצועיים בברכה שנמשיך יחד עם הדבר הנפלא הזה לטובת הכלל והפרט
מדברים בריאות ///
רפואה טובה, עבודת צוות וחמלה
כשביקשנו מד"ר ענת הרשקו מנהלת יחדית ה IVF במרכז הרפואי הדסה הר הצופים לתת את ה"אני מאמין" שלה לתפקיד שלה ושל צוות המחלקה שלה, היא אמרה משפט בן כמה מילים – "רפואה טובה, עבודת צוות וחמלה", זה מבחינתי האני מאמין שלי.
אז שמדובר במחלקה שעושה רפואה טובה, זה משהו שכל מי שמכיר את התחום יודע, שיש במחלקה עבודת צוות, ניתן לראות את זה בכל רגע שנמצאים במחלקה, אבל את נושא החמלה אפשר לומר ששמענו בקולה בכל מהלך השיחה וזה היה מרגש!
"רפואה זקוקה תמיד לחמלה ובעיקר בתחום שלנו: התחום בו אנו עוסקים הינו תחום רגיש מאוד והמטופלים שלנו מגיעים אלינו פעמים רבות עם סף רגישות נמוך, לעיתים משולב בחוסר בטחון ,כאב מחד והמון ציפייה מאידך: כל אלו יחד גורמים להבין כי בכל רבדי המחלקה, מהצוותים הרפואיים, המנהלתיים ועד צוותי המעבדה, לכולם צריכה להיות רגישות גבוהה למטופלים ולמטופלות" אומרת ד"ר ענת הרשקו.
"לצד הרגישות, אנחנו מאוד מקפידים על רפואה מבוססת מחקר, גם של הצוות שלנו וגם של רופאים מומחים ממרכזים רפואיים אחרים , מהארץ ומהעולם. חשובה לנו ביקורת עמיתים לצד אינטראקציות תוך ציוותיות שלנו. התחום שלנו מאוד ייחודי, עם תלות רבה בצוות, גם הצוות הרפואי על כל חלקיו, גם הצוות הסיעודי וגם צוותי המעבדה, שיש להם חלק מאוד חשוב ומשמעותי בכל התהליך: כל אחד מהמרכיבים הללו הוא חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהטיפול. מעבדה ביחידות הIVF היא ללא ספק רכיב מרכזי וחשובה בשרשרת טיפולי הפריון, גם אם היא סמויה מן העין".
"מבחינה מספרית, אני יכולה לומר שבמרכזים הרפואיים של הדסה מתקיימים מעל 2000 מחזורי טיפול בשנה ובהר הצופים מתבצעים מעל 1300 מחזורי טיפול בשנה, טריים וקפואים. מבחינת נתוני ההצלחה, הדבר שהכי חשוב לציין הוא שככל שגיל האשה מבוגר יותר, סיכויי ההצלחה הולכים וקטנים, במיוחד כשמדובר בנשים מעל גיל 40".
כשביקשנו מד"ר הרשקו לשתף אותנו במקרה אחד שמאוד ריגש אותה, שנשאר חרוט אצלה, פתאום הבנו עד כמה השאלה הזו לא רלוונטית במקרה הזה: "כל מקרה הוא מקרה מרגש, כל ילד וילדה שנולדים אחרי מסע מפרך ומאתגר שכזה הם עולם ומלואו, כל זוג הוא סיפור אנושי מרגש, כך שאין לי "סיפור אחד". כל יום, ובכל שבוע המקרים הם מרגשים, ואתה יודע שעשית משהו מאוד נכון שלא צלח בעבר. אני כן יכולה לומר שהמקרים הרגישים ביותר הם, מטופלות שחוו אובדני הריון חוזרים ואנחנו מנסים לסייע להן במסע הארוך עד לתינוק בריא".
לצד אותה רפואה טובה, עבודת צוות וחמלה שאכן נראים ונשמעים לארוך כל השיחה, מבקשת ד"ר הרשקו להוסיף: "בצד המקצועי אנחנו עובדים באופן שנועד להבטיח את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר, הזיהוי מוקפד וכפול ולצד כל אלה זוגות שמבקשים להכניס משגיחה מכל הארגונים העוסקים בתחום, יש לנו איתם שיתוף פעולה מקצועי ארוך שנים. הצוותים שלנו מכירים האחד את השני ומבחינתנו זו חוליה נוספת בשירות הניתן לזוגות המטופלים אצלנו, במרכז הרפואי הדסה הר הצופים, בתמיכתו של הרב משה קליין רב המרכזים הרפואיים של הדסה".
• חדשות הבריאות •
מאוחדת ערוכה למניעת התפשטות השעלת בירושלים
עם התפרצותה של מחלת השעלת בקרב ילדים באזור ירושלים, נמסר ממאוחדת על היערכות מיוחדת בקרב צוותיה, זאת לאור עלייה של מאות אחוזים בתחלואה בארבעת החודשים האחרונים.
כזכור, השבוע תינוק בן 10 שבועות נפטר משעלת לאחר שלא חוסן. משרד הבריאות עדכן את קופות החולים: ״החל מחודש 2.2023 דווחו מקרים של תחלואת שעלת בקרב תינוקות ופעוטות, המספר נמצא בעליה כעת אנו נמצאים בהתפרצות שעלת במחוז ירושלים. עד כה דווח על 215 מקרי שעלת בארץ, מתוכם 183 הם במחוז ירושלים. עשרות אשפוזים ומקרה אחד של תמותה משעלת – תינוק בן 10 שבועות שלא חוסן. ״
למעשה ,נתוני משרד הבריאות מצביעים על עלייה של פי שלושה בתחלואה בשלושת החודשים הללו ועליה של יותר מפי עשרה משנה שעברה (!)
עלייה נרשמה גם באשפוזים: בבית החולים הדסה הר הצופים בירושלים יש קפיצה משמעותית בשבועות האחרונים, כולל אשפוז גם ילדים במצב קשה.
במאוחדת הנחו את הצוותים הרפואיים במרפאות בהן מזהים יותר תחלואה, לעטות מסיכות בעת הטיפול בחולי שעלת, משום שזה מדבק וישנם כמה מקרים של מבוגרים מחוסנים שכבר נדבקו.
המנהל הרפואי המחוזי ד"ר מנחם ביתן: "שעלת היא מחלה חיידקית שעלולה לסכן חיים, במיוחד בתינוקות. ישנה חשיבות רבה במתן חיסוני השגרה. הקפדה על חיסוני השגרה בתינוקות וילדים, ובכללם גם החיסון כנגד שעלת, חשובה למניעת התפרצויות של תחלואה בקרב הילדים וסביבתם. שיעור התחלואה בקרב תינוקות שלא חוסנו נגד המחלה או שחוסנו נגדה באופן חלקי בלבד גבוה פי כמה מאשר בקרב תינוקות מחוסנים" .
ד"ר ביתן מוסיף ואומר "אנו ממליצים גם לנשים טרום לידה לקבל חיסון שעלת ולהגן על ילדיהן".
מנהל מחוז ירושלים עופר משולם: "מאוחדת מתורגלת במעבר משגרה לחירום. עם היוודע התפרצות מחלת השעלת בירושלים, הנחנו את הצוותים לנהוג בהתאם על מנת למנוע עד כמה שניתן את המשך התפשטות התחלואה".
רשלנות רפואית
///
עו"ד דוד שרים
הסכמה לטיפול רפואי ופגיעה באוטונומיה של מטופלים
החובה לקבל מכל מטופל הסכמה לטיפול רפואי היא אבן יסוד במשפטי רשלנות רפואית. מבחינה חוקית, חוק זכויות החולה קובע את החובה של כל מטפל ["מטפל" הוא לא רק רופא, אלא גם אחות, ובעלי מקצועות פארארפואיים אחרים שנקובים בחוק זכויות החולה ] למסור לכל מטופל מידע סביר שהמטופל זקוק לו, על מנת לקבל מהמטופל הסכמה לביצוע הטיפול המוצע.
בנסיבות שמנויות בחוק זכויות החולה, שכוללות ניתוחים, פעולות פולשניות מסוג צינטור של כלי דם, הפרייה חוץ גופית, כימותרפיה טיפולי קרינה ואחרים, קובע החוק כי אין להסתפק במסירת מידע בעל פה, ויש חובה להחתים את המטופל על טופס הסכמה מדעת, כדי להבטיח שהמטופל קיבל את ההסבר, הבין אותו וגם חתם על מסמך ברוח זו. לא זו אף זו; טופס ההסכמה מדעת עליו מוחתם המטופל חייב לכלול, במילים, את תמצית ההסברים שקיבל המטופל הספציפי.
למרבה הצער, במקרים רבים תהליך קבלת ההסכמה של המטופל לוקה בחסר. המשמעות היא כי המטופלים אינם זוכים לקבלת כל המידע הסביר והרלבנטי שהיה עליהם לקבל, ובכך נמנע מהם לקבל החלט מושכלת, כלומר החלטה בידיעת כל העובדות הרלבנטיות, אם לתת הסכמה לטיפול אם לאו. להלן אביא כמה דוגמאות מתיקים שאנו מנהלים על מנת להסביר ;
בתיק שעסק בניתוח היפוספאדיאס באיבר המין של תינוק, נקבע כי ההורים, שלכאורה הסכימו לניתוח של בנם, לא קיבלו מידע על העובדה כי ב20% מהמקרים, הניתוח עלול להסתבך ולהיכשל, ובמקרה כזה, הילד יצטרך לעבור סדרת ניתוחים נוספת ולא מובטח כי התוצאה תהיה טובה יותר מהמצב התחילי. הסכמתם נפסלה. רק כדי להבין, 20% זה מצב שמשקף 1 מתוך כל 5 ניתוחים !!
בתיק אחר שעוסק ביולדת שהגיעה לבית חולים עם ירידת מי השפיר בשבוע היריון 32, כאשר העובר עדיין נחשב פג וכאשר בדיקות המעבדה הצביעו כי ריאותיו של העובר אינן בשלות עדיין, הציעו הרופאים ליולדת ולבעלה לזרז את הלידה, ולא מסרו להם על חוסר הבשלות הריאתית, וכי לפי הספרות הרפואית, כאשר מדובר בשבוע ההיריון 32, ההנחיות של איגוד הרופאים למיילדות וגיניקולוגיה בישראל ממליץ להמתין עד לשבוע 34 ורק אז לבצע יילוד, אך לא קודם לכן. למרבה הצער היולדת ובעלה שרצו לקדם את הלידה בתום לב, הסכימו לזירוז, לאור מה שהוצג להם על ידי הצוות הרפואי בצורה רשלנית , והזירוז הסתיים במות העובר.
בתיק אחר, הסכים מטופל ליטול תרופה סטרואידית במינון גבוה של 20 מ"ג ליממה, במשך 20 שנים, ללא שקיבל הסברים על העובדה כי התרופה גורמת לנזקים רבים בשלד ובמערכות הגוף.
על מנת להצליח בטענת העדר הסכמה לטיפול רפואי, שגרם לנזק, חובת התובע להוכיח שני עניינים מצטברים: האחד- כי לא קיבל הסבר כפי דרישת החוק, אבל בכך לא די. התובע גם צריך להוכיח כי לו היה מקבל הסברים הוא היה מסרב לקבל את הטיפול.
במקרים מסויימים בתי המשפט מפעילים עילה נוספת שנקראת "פגיעה באוטונומיה". המשמעות של עילה זו, היא בהתאם למשפט בישראל לכל אדם יש זכות לעצב את חייו ואת בריאותו בהתאם להשקפתו, ולכן כאשר רופא או בעל מקצוע רפואי פועלים ללא הסכמה או ללא מסירת מידע או בניגוד לרצונו של המטופל, גם אם לא נגרם נזק גוף, עדיין יש לפצות את המטופל על הפגיעה ביכולתו לנהל את חייו כרצונו. הפיצויים בראש נזק זה הגיעו עד לגובה של 350,000 ₪ בפסקי דין שעסקו בתיקי מיילדות.
סוף דבר; הסכמה לטיפול איננה "עניין משפטי". זהו עניין רפואי מהמעלה הראשונה, ותהליך שנועד להבטיח שכל אחד מאיתנו יוכל לקבל מידע ראוי ומקיף, לפני קבלת החלטות גורליות על טיפול רפואי, מידע שיאפשר לנו לקבל החלטה מושכלת, ולא ללכת כעיוורים אחרי הצעות שלעיתים אין בהן היגיון רפואי או צורך.
ליצירת קשר
david@drshrem-law.co.il
0544-333496
• חדשות הבריאות •
מאוחדת השיקה בבני ברק מוקד חירום לרפואת שיניים בשעות הערב
מאוחדת ממשיכה לצמוח ולהתרחב גם בתחום רפואת השיניים בבני ברק ומשיקה מוקד חירום שיפעל בשעות הערב במרפאה ברח' הרב לנדא.
בימים שני שלישי וחמישי בין השעות 20:00-23:00 יופעל מוקד חירום במרפאת השיניים ויינתנו טיפולים במקרי עזרה ראשונה שאינם סובלים דיחוי עד לשעות הפעילות הקבועות של מרפאות הרשת.
המדובר בין היתר כאשר הלקוח מתלונן על אחד או יותר מהמקרים: כאבים חזקים במיוחד – כאבים ספונטניים, דימום שאינו פוסק, נפיחות באיזור הלסת והלחיים, מורסה, שן קבועה שבורה או מתנדנדת, כתר / גשר שנותק ממקומו, כאבים/הגבלה בפתיחת הפה, חבלות דנטליות.
במרפאת השיניים ניתנים טיפולי שיניים לילדים ולמבוגרים, סתימות, טיפולי שורש, עקירות, שתלים, טיפולים כירורגים, טיפולים משקמים, טיפולי הסרת אבנית לכל המשפחה ויישור שיניים.
המרפאה ממוקמת ברח' הרב לנדא (ופתוחה ברציפות בימים א-ה בין השעות 8.00 עד – 20.00 ובימי שישי מ- 8.00 עד – 12.00
חלק מחולי סרטן יוכלו לוותר על הקרנות?
יתכן שניתן לוותר על הצורך בהקרנות בטיפול בסרטן פי הטבעת ובסוג מסוים של לימפומה. כך עולה משני ניסויים קליניים חדשים שהוצגו בכינוס השנתי של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית (ASCO), שנערך לאחרונה בשיקגו. על המחקרים דווח ב-HealthDay.
בניסוי אחד שנערך במרכז הסרטן Memorial Sloan Kettering בניו יורק עלה כי חולי סרטן פי הטבעת שגידוליהם התכווצו בתגובה לכימותרפיה, יכולים לוותר על הטיפול הרדיותרפי הניתן בדרך כלל לפני הניתוח.
לצורך המחקר, גויסו 1,194 חולים בסרטן פי הטבעת. 585 מתוכם לא קיבלו הקרנות ו-543 חולים אחרים קיבלו את הטיפול הסטנדרטי.
נמצא כי ההישרדות ללא מחלה היתה דומה בשתי הקבוצות – כ-81% בקבוצת הכימותרפיה והניתוח לעומת כ-79% בקבוצה שטופלה בקרינה. יתרה מכך, יותר מתשעה מתוך עשרה חולים שטופלו בכימותרפיה שכיווצה את הגידול טרם ניתוח לא נזקקו כלל להקרנות. כלומר, רק 9% מהמטופלים נזקקו בסופו של דבר להקרנות.
>>>
המחלקה שלנו ///
מחכים לך!
זה מתחיל כבר בשלב הכניסה למרכז הרפואי, בהדסה הר הצופים הכניסה למחלקת היולדות הינה כניסה נפרדת, עם חניה נפרדת, אתן מגיעות הישר לכניסה לאגף חדרי הלידה, צוותי המיילדות שבדרך כלל מכירות כבר את היולדת מקורסי ההכנה ללידה, מקבלות את פני היולדת כשחיוך נסוך על פניהן, הן כבר יודעות בדרך כלל באיזו לידה בחרת ללדת, בהתאם לכך הם יעניקו לך את כל המעטפת הנדרשת, הן המקצועית, האנושית והפיזית.
למי שלא מכיר עדיין את חדרי הלידה המתקדמים בהדסה הר הצופים, חשוב לנו לציין, אומרת המיילדת שמלווה אותנו בסיור, "לכל אורך חדרי הלידה שלנו ישנו פרוזדור ארוך, לכל אורכו ישנן דלתות שמכניסות אותך לחדר הלידה, זוהי הכניסה המיוחדת למלווים של היולדת, אם זה הבעל, האמא או הדולה. יצרנו את הכניסות הללו לכל חדר לידה עם קוד הידוע רק למלווים, כדי לשמור על הפרטיות של היולדת ".
ד״ר יובל לביא מנהל מחלקת נשים ויולדות בהדסה הר הצופים מצטרף אלינו לסיור יחד עם ד״ר חגי אמסלם, מנהל מערך המיילדות. הם לא מצליחים להסתיר את האדרנלין שיש להם כשהם מדברים על ה"בייבי" שלהם, מחלקות היולדות במרכז הרפואי הדסה הר הצופים, "בהדסה הר הצופים ישנו את המענה הנרחב והמקצועי לכלל האתגרים הרפואיים. המוטו שלנו הוא כבוד וזכות בחירה למטופלת, חדשנות ומקצועית לצד יחס אישי חם ותומך הם אבני היסוד שלנו".
במערך 3 מחלקות אשפוז, 10 חדרי לידה חדשים ומפנקים, יחידת אולטרסאונד מהמובילות בארץ ורפואת אם ועובר, מחלקה מתקדמת לניתוחי נשים, יחידה לפוריות כולל הפריה חוץ גופית, מערך מרפאות רב-תחומי אמבולטורי, וכן מרפאה לתפקוד מיני. לשמחתנו צוות המערך הרפואי שלנו מקדם ומוביל מחקרים רבים בתחום רפואת נשים, הריון, לידה ופריון על מנת לקדם ולהעשיר את הידע הרפואי ולשפר את איכות הטיפול הרפואי. מחקרים רבים אלו מפורסמים בכתבי-עת מובילים בעולם הרפואה והמדע ומחקרים פורצי דרך מוצגים בכנסים בינלאומיים וזוכים לתהודה והערכה רבה.
מחלקת נשים ויולדות בהר הצופים ידועה בהתייחסות המיוחדת והרב-תחומית לנושא גוף ונפש. קיימת בה מרפאת לידה מתקנת לנשים שחוו לידה קשה בלידה הקודמת, לצד מערך שלם המתייחס לצד הרגשי והנפשי של ההריון והלידה. נשים רבות מוצאות מזור לגוף ולנפש ותיקון באמצעות הצוות הרב תחומי והמקצועי בהובלת ד״ר לורין לויט – מנהלת היחידה להריון בסיכון בהדסה הר הצופים.
כשאנחנו מבקשים התייחסות לפן ההלכתי – רפואי, אומר לנו פרופ' דוד שויקי מנהל אגף נשים ויולדות במרכזים הרפואיים הדסה, "לשמחתנו מי שמוביל את הנושא הזה הוא הרב משה קליין, רב המרכזים הרפואיים של הדסה, גם בנושא ההלכתי וגם בנושא הכשרותי, הרב קליין עומד על המשמר ומנחה אותנו, אם מדובר בנושא של שבת, אם מדובר בשאלות רפואיות הלכתיות ואם מדובר בנושא רמת הכשרות של המזון, בשני המרכזים הרפואיים של הדסה, הכל נעשה בקפידה רבה, בהתייחסות מירבית לצרכי היולדת הדתית והחרדית, גם בפן של הסיוע למלווים של היולדות בשבתות ובחגים, המרכזים הרפואיים של הדסה בעזרתם של מתנדבים מסורים, נושא האירוח והלינה מונגשים גם למלווים בצורה מכובדת ומכבדת".
ה"אני מאמין" שלי ושלנו אומר פרופ' שויקי הוא "להעמיד את התחום הקליני – רפואי ולצידו את תחום השירות ליולדות שלנו ברמה הגבוהה ביותר, זה לצד זה ולא זה על חשבון זה".
רפואה והלכה ///
לפניות: 02-5020202
הרב ישראל פינחס טירנואר יו"ר מוקד ה.ר.ב.
דיני חולה שיש בו סכנה בשבת
א.חולה שיש בו סכנה – הגדרתו
הגדרה
א.חולה שיש בו סכנה הוא חולה שנשקפת סכנה לחייו, או שאם לא יטופל יגיע לסכנת חיים או לספק סכנת חיים.
קביעת מצב הסכנה
ב.החולה נחשב כמסוכן על פי דברי הרופא, או על פי הרגשתו של החולה (אף אם לדעת הרופא אינו מסוכן). או במקרים שיפרטו לקמן בסעיף ד'.
ג.במקום שאין רופא, יש לסמוך על יהודי המתמצא במקצת בענין המחלה, ואומר שיש בחולי זה סכנה.
דוגמאות למצב סכנה
ד.המקרים הבאים הם דוגמאות למחלות שיש בהן סכנה, ויש לנהוג בחולה כדין חולה שיש בו סכנה, אף אם לא נקבע הדבר על ידי רופא:
א)איבד הכרה.
ב)התקף לב.
ג)חום גבוה – עם הרגשה רעה שטרם נקבעה סיבתם.
ד)חום לא גבוה – הנובע מדלקת ריאות או ממחלה פנימית.
ה)מכת חום – (מכת שמש) כשיש בו חשש התייבשות.
ו)תינוק רך – (עד שלשה חודשים) שחומו עלה.
ז)הרעלה מבליעת חומרים רעילים – תרופות מסוכנות וכדו'.
ח)שטף דם – עורקי או ורידי.
ט)שבר פתוח – או שבר עם תזוזה של קצות שברי העצם בעצמות הארוכות, וכל שבר בגולגולת או שבר בחוליות עמוד השדרה.
י)מכה שבחלל הגוף – דהיינו חבלה, שבר או דלקת באחד מהאיברים הפנימיים מן השיניים ולפנים, כגון בחלל הפה, מערכת הנשימה, מערכת העיכול, הלב, הכבד וכדו' (ואף במקרה של ספק, כגון בכאב חזק המעורר חשד למחלה פנימית כגון דלקת התוספתן (פנדיציט)).
יא)פצע עמוק – או חתך עמוק שנגרם על ידי סכין או כלי מתכתי אחר. חתך שנעשה על ידי דבר מזוהם, פצע שזוהם על ידי אדמה, פצע שנמשך קו אדום ויש חשש להרעלת דם.
יב)נשיכת בעל חיים ארסי – או שיש חשש שהוא מסוכן, שריטת חתול, עקיצת צרעה או דבורה למי שאלרגי במיוחד לעקיצות כאלו.
יג)הלם – או חשש להלם כתוצאה מנפילה של חפץ כבד על אדם או נפילה של אדם ממקום גבוה.
יד)יולדת – בעת הלידה, וכן בימים הראשונים שאחר הלידה נחשבת כ"חולה שיש בו סכנה".
טו)מצבים שבהם קיים חשש לחיי אדם – כגון: כאשר מונחים חוטי חשמל גלויים במקום בו נמצאים אנשים ואי אפשר לסגור את המקום, חפץ חשוד כמטען חבלה, בור שנפער ברשות הרבים, שריפה במקום בו עלולה להתפשט ללא שליטה, שיטפון וכדו' מחללים עליהם שבת כדי להציל חיי אדם.
ב.הטיפול בחולה שיש בו סכנה
וחי בהם
א.חולה שהוא בסכנת נפשות או אפילו בספק סכנה – מצוה לחלל שבת להצלתו, שנאמר "ואת משפטי אשר יעשה אותם האדם וחי בהם" ודורשים חז"ל: ולא שימות בהם.
הצלה לזמן מועט
ב.מחללים את השבת עבור חולה מסוכן, אפילו כאשר ברור שהצלתו היא למשך זמן מועט בלבד, כי גם חיי שעה של האדם חשובים הם.
הצלת קטן
ג.מחללים שבת להצלת חיי קטן, אפילו לצורך חיי שעה.
שכר מציל
ד.מי שחילל שבת לצורך פיקוח נפש, והתברר לאחר מכן שלא היה צורך בכך, כגון שהשתפר מצבו של החולה, או שאדם אחר כבר עשה עבורו את הנדרש – אף על פי כן עשה מצוה ויש לו שכר טוב מאת ה' יתברך עבור מחשבתו הטובה.
חיזוק החולה
ה.גם דבר שאינו רפואות החולה המסוכן, אך יש בו צורך גדול להקל על החולה או לחזקו – מותר לעשותו בשבת, אף אם יש בכך איסור תורה.
לדוגמא: מותר לחמם עבורו מאכל או משקה אם הוא זקוק לכך, וכן מותר להזריק לחולה זריקות ויטמינים או חומרי הרגעה.
צורכי החולה
ו.דבר שיש בו צורך מסוים לחולה המסוכן, אך אין במניעתו מן החולה כדי להחמיר את מחלתו או להקטין את הסיכוי לרפואתו, מותר לעשותו אם הוא איסור מדרבנן. אך אין לעשותו אם הוא איסור מן התורה.
ג.דחיפות הטיפול
הזריז משובח
א.במצב של פיקוח נפש (או ספק פיקוח נפש), יש לעשות בזריזות את כל הנדרש להצלת החולה, ועל כך אמרו חכמים "הזריז הרי זה משובח, והשואל הרי זה שופך דמים".
חולי בהול
ב.במצב של "חולי בהול", דהיינו במצב שבו עיכוב בטיפול יגרום לסיכון החולה או להחלשתו, מותר להרבות במספר האנשים המטפלים בחולה ולהזעיק את כל מי שיכול לסייע בהצלתו.
דוגמאות ל"חולי בהול": איבוד הכרה, התקף לב, היפוגליקמיה (עקב סוכרת), הכשת נחש, שתיית חומרים רעילים, תאונת דרכים וכדומה.
ג.במצבים אלה רצוי שיתעסקו יהודים ולא נכרים, כי היהודי יזדרז יותר בהצלה
חולי שאינו בהול
ד.כאשר ברור שעיכוב בטיפול לא יגרום לסיכון החולה או להחלשתו. יש להשתדל להגיש את העזרה באופן שבו ימעטו ככל האפשר בחומרת האיסורים ובמספרם.
דוגמא למיעוט בחומרת האיסורים: אם אפשר להציל על ידי עשית פעולה האסורה דרבנן, אין לעבור על איסור תורה. אם אפשר לעשות פעולה זו על ידי שינוי יעשנה בשינוי.
דוגמא למיעוט במספר האיסורים: אם הפעלת מכשיר רפואי דורשת הפעלת מספר כפתורים, הרי כל היא איסור בפני עצמו. לפיכך, אם החולי אינו בהול עדיף כשהדבר אפשרי לכוון את כל הכפתורים כשהמכשיר מנותק מהחשמל ורק אחר כך לתקוע את התקע החשמלי.
• חדשות הבריאות •
>>>
בניסוי השני, שפורסם באתר Cancer.Net, נמצא כי חלק מהחולים בלימפומה, שהגידול שלהם מגיב לכימותרפיה ואימונותרפיה, אינם זקוקים בהכרח לטיפול בקרינה.
משתתפי המחקר היו 336 נשים ו-209 גברים, בגילאים 70-18 שנה. הגיל החציוני של המטופלים היה 35, כלומר מחציתם היו מבוגרים מ-35 ומחציתם היו צעירים מ-35 שנה. כולם סבלו מלימפומה ראשונית של תאי B, סרטן אגרסיבי המופיע לעתים קרובות יותר בקרב מבוגרים צעירים.
כל המשתתפים קיבלו כימותרפיה סטנדרטית. אצל קצת יותר ממחצית מהחולים (50.6%) היתה תגובה מלאה לכימותרפיה. 268 מטופלים אלה, עם תגובה מלאה, חולקו אקראית לשתי קבוצות. קבוצה אחת (136 מטופלים) קיבלה את הטיפול ההקרנתי המתלווה לטיפול בכימותרפיה וקבוצת הטיפול השנייה (132 מטופלים) היתה במעקב.
החוקרים מצאו שלמטופלים עם הפוגה מלאה היה שיעור הישרדות כולל של 99% לאחר 30 חודשים, ללא קשר אם קיבלו טיפול קרינתי או לא. להוספת טיפול בקרינה להורדת הסיכון להישנות היתה יתרון קטן: לאחר 30 חודשים, הסרטן הפסיק לגדול או להתפשט אצל 98.5% מאלה שקיבלו טיפול בקרינה ואצל 96.2% מאלה שלא.
מחקרים אחרונים אחרים הראו כי פרוטוקול כימותרפיה אגרסיבי בלבד יכול להיות יעיל מאוד בטיפול ב-PMBCL ללא צורך בהקרנות. בנוסף, מעכבי נקודת ביקורת וטיפול בתאי CAR-T מראים תוצאות טובות כטיפולים ללימפומה שחוזרת לאחר הטיפול.
חסד בישראל קהילת האונליין ליועציים רפואיים ע.ר.
כתובת: פנים מאירים 14, ביתר עילית
טלפון: 02-6222303