רק בריאות
הניוזלטר השבועי של חסד בישראל
קהילת האונליין ליועצים רפואיים בישראל
רק בריאות
הניוזלטר השבועי של חסד בישראל
קהילת האונליין ליועצים רפואיים בישראל
פרשת: שמות
גליון מספר: 2
טור פתיחה /// חיים קליגר
העידוד שלכם – הכוח שלנו!
הטלפון לא מפסיק לצלצל, ההודעות לא מפסיקות להגיע, הפניה לבוט שוברת שיאים, מספר הנרשמים והמצטרפים לתפוצת הניוזלטר "רק בריאות" הגיע תוך כמה ימים לאלפי מצטרפים, כל אלו יחד מחזקים אותנו, מעודדים אותנו להמשיך לפעול בס"ד – או כמו שאנחנו ב"חסד בישראל" אומרים את זה, יחד להמשיך בשרשרת החסד!
לעיתים אתה מוביל מהלך, אתה מנסה להגשים רעיון, אך בדרך הטבע ההתלבטויות רבות, התהיות עולות, ותמיד יש שם מצד אחד את התקווה שבעז"ה המהלך יקרום עור וגידים ומצד שני מקנן החשש הקטן הזה… אולי זה לא בדיוק הדבר הנכון, אולי זה הדבר הנכון, אך לא בדיוק בזמן הנכון, אז זהו, שבמקרה שלנו של הוצאת הניוזלטר "רק בריאות", היינו בטוחים כי בס"ד לאחר עשר שנות פעילות של "חסד בישראל" זה הדבר הנכון ובזמן הנכון, נשאנו תפילה ליושב מרומים שיצליח דרכנו ואתם, אתם המצטרפים הרבים לרשימת התפוצה, אתם, אתם אלה ששלחתם הודעות, שעודדתם, שנתתם מילה טובה, אתם אלה שקראתם את החומר המקצועי והמעניין של "רק בריאות" והגבתם בחום, אתם יחד וכל אחד לחוד נותנים לנו את הכוח להמשיך הלאה ולהבין שאכן בס"ד המהלך היה במקום.
אז אנו נרגשים ושמחים להגיש לכם את גיליון מס' 2 של "רק בריאות – הניוזלטר השבועי של חסד בישראל בנושאי רפואה ובריאות", אנו שמחים לארח במדור "שלום דוקטור" את אחד הפרופסורים המובילים בארץ בתחום הקניגולוגיה, פרופ' מוטי גולדנברג, שמחנו להתארח ולשתף אתכם בהתרשמותנו מהביקור במכון הלב במרכז הרפואי שניידר במדור "ביקור במחלקה", חשוב לנו לספר לכם על אפשרויות האשפוז הביתיות של צבר רפואה במדור "מדברים בריאות", אנו מארחים גם השבוע את עו"ד יוסי טולדנו במדור "רשלנות רפואית" עם סיפור אנושי ממדרגה ראשונה ולסיום, אנו מביאים לכם יחד עם "מוקד הרב" את המדור "רפואה והלכה" שנוגע השבוע בכל מה שקשור לחבישת פצע בשבת. קריאה מהנה ומועילה!
שלום דוקטור ///
פרופ׳ מוטי גולדנברג
פרופ׳ מוטי גולדנברג גינקולוג , מומחה בתחום הניתוחים הגינקולוגים, עד לאחרונה מנהל המחלקה הגינקולוגית בשיבא תל השומר, ובשנים האחרונות משמש ״יועץ על״ לניתוחים גינקולוגים ברשת אסותא ישראל.
פרופ' גולדנברג בוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון, התמחות בשיבא.
הינו מחלוצי תחום הכירורגיה האנדוסקופית בישראל, הקים את ״החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית״ בה שימש כיו״ר.
פרופ' גולדנברג הקים את בית הספר הישראלי לכירורגיה אנדוסקופית בישראל.
זוכה בפרסי יוקרה (היסטרוסקופ הזהב) פעמיים.
פרופ' מוטי גולדנברג מבצע את מרבית הניתוחים בגינקולוגיה ללא צורך בפתיחת בטן ולאחרונה אף הכניס תחום חדש לישראל של ניתוחים לפרוסקופים בחלל הבטן בגישה נרתיקית – V-NOTE.
משפט בנימה אישית לקוראים:
״אין ספק ששני העשורים האחרונים הביאו למהפכה ביכולת שלנו לפתור בעיות מורכבות בגישה אנדוסקופית ללא פתיחת בטן, מה שמקל מאוד על החלמת המטופלות ומשפר את היכולת לשמור על הפיריון״
• חדשות הבריאות •
חניה חינם לחברי "חסד בישראל" במרכזים הרפואיים "הדסה"
ביוזמת הנהלת עמותת "חסד בישראל" התקיימה בימים האחרונים פגישה במרכז הרפואי "הדסה" בראשותו של הרב משה קליין רב המרכזים הרפואיים "הדסה" במטרה לשפר את מערך השירות לחברי "חסד בישראל – קהילת האונליין ליועצים רפואיים בישראל". חיים קליגר יו"ר עמותת "חסד בישראל" ביקש לציין את שיתוף הפעולה לאורך השנים עם המרכז הרפואי "הדסה" והציג כמה בקשות נוספות לשיפור השירות לחברי הקהילה, בין הבקשות שעלו בשיחה הייתה הבקשה לאפשר לחברי "חסד בישראל" הפוקדים את המרכזים הרפואיים של "הדסה" לקבל את החניה חינם על מנת להקל על חברי הקהילה על הוצאותיהם כשהם באים לסייע למאושפזים, לשמחת הנהלת "חסד בישראל" בקשה זו אושרה לאחר תיאום מול כל הגורמים הרלוונטיים.
הבקשות הנוספות שעלו בדיון גם הם יבואו בעז"ה לפתרונם בתקופה הקרובה לרווחת חברי "חסד בישראל – קהילת האונליין ליועצים רפואיים בישראל
מספר המתחסנים לשפעת בפריפריה מדאיג
בכאן 11 דווח על פער גדול בין הפריפריה למרכז באחוז החיסונים לשפעת בתלמידים – כמעט פי שניים בין המרכז לדרום, לטובת המרכז. גורמים במערכת הבריאות מצביעים על מחסור גדול באחיות, המבצעות את החיסונים בפועל, בפריפריה, לעומת המרכז בה מבצעות חברות קבלניות את החיסונים.
בתגובה משרד הבריאות מוסר כי הוא מודע לפערים במחוז הדרום ומתגבר את כוח האדם בבריאות התלמיד באמצעות מיקור חוץ
כרטיס ביקור ///
הרב חיים איצ'ה פלדמן
כרטיס ביקור של אחד מחברי קהילת האונליין חסד בישראל
שם: הרב חיים איצ'ה פלדמן
תפקיד: רב אסותא מרכזים רפואיים בישראל
מה הכי חשוב לי בתפקידי: לדאוג שבכל המרכזים הרפואיים של אסותא לאדם החרדי יהיה אוכל למהדרין ככל הניתן. יקבלו שירות כבבית מלון מפואר, לעזור לכולם במידת האפשר בכל הנצרך ודבר חשוב נוסף, לעזור לכל זוג שמבקש עזרה להביא ילדים לעשות הכל עבורו בס"ד.
משהו מהניסיון שלי עבור הקוראים: מהניסיון שלי שבסייעתא דשמיא אין דבר העומד בפני הרצון לסיוע לזולת. כשחושבים על כל בקשה שמגיעה אלי או לצוות שלי כאילו הם ילדיי האישיים אהובים, הכל נראה אפשרי.
מה זה חסד בישראל עבורי: חסד בישראל הינה קהילה מפוארת שמאירה את העולם בסיוע ובעזרה, לתת סעד בזמנים הכי קשים לאדם שמאבד ראש הוא ומשפחתו שצריכים להגיע לקבל עזרה רפואית. כשקבוצה של מלאכים מתארגנים יחד וכל אחד נותן כוח ואנרגיות שלא נגמרות, מקבלים תוספת כוח משמים ומצליחים לתת סיוע ומענה לכל העם בישראל.
מדברים בריאות ///
אשפוז בית – רפואת העתיד כבר כאן
אשפוז בית הינו שירות שבו צוות רב מקצועי של רופאים, אחיות, עובדות סוציאליות ואנשי מקצועות הבריאות, מגיעים לבית המטופל ולוקחים עליו אחריות רפואית מלאה למשך כל תקופת הטיפול, כחלופה מלאה לאשפוז בבית חולים. צבר רפואה, מערך אשפוז הבית הגדול בישראל, מעניקה שירותי אשפוז בית עבור מגוון מצבים, בכל הארץ, במימון קופות החולים ובמגוון מצבים רפואיים: מחלקת אשפוז פנימית בבית (לדלקות וזיהומים חמורים והתדרדרות במחלה כרונית), מחלקת אשפוז פסיכיאטרי בבית (כחלופה לאשפוז מוסדי, למבוטחי לאומית ומאוחדת), מחלקת שיקום אינטנסיבי בבית (לאנשים לאחר שבץ מוחי, ניתוח החלפת מפרק, פגיעה חמורה או אשפוז ארוך), מחלקת אי ספיקת לב בבית, ומחלקת הוספיס וליווי פליאטיבי בבית (למתמודדים עם כל מחלקה חשוכת מרפא בשלבים מתקדמים, כולל סרטן, אלצהיימר, מחלות אי ספיקה, ALS ועוד).
"כ-80% מהמטופלים הזקוקים לטיפול רפואי יעדיפו להישאר בביתם", מציין ד"ר רוני צבר, המייסד והמנהל הרפואי של צבר רפואה, כיום מערך אשפוז הבית הגדול בישראל, המטפל ביותר מ- 2,200 מטופלים בכל רגע נתון. "בבית המטופל מוקף בבני משפחתו, באוכל, בחפצים ובסביבה המוכרת והמרגיעה. כשהמטופל בבית, גם המשפחה רגועה יותר, ושגרת החיים שלה יכולה להמשיך להתקיים במקביל לטיפול בחולה. מצב זה הוא לא מובן מאליו כאשר אנו רואים את העומסים בבתי החולים, ואת ההשפעות שלהם על הצוותים רפואיים, על המטופלים ועל המשפחות".
אשפוז בית ניתן במימון קופות החולים, וזו זכות שמוגדרת בחוק עבור כל אזרח במדינת ישראל. כדי לברר על האפשרות הזו ניתן לפנות לרופא המטפל בקהילה או במחלקה בבית החולים בה מאושפז המטופל.
מכלול שירותי הרפואה שמעניקה 'צבר רפואה' מותאם באופן מלא לאורח החיים. ב'צבר רפואה' פועלים בשת"פ עם מוקד ה.ר.ב. – מענה הלכתי רפואי בהכוונת הגרמ"ש קליין שליט"א. מאושפזים החפצים בכך, זוכים לטיפול תוך הקפדה על ליווי ויעוץ הלכתי מלא. בנוסף, הצוותים מותאמים לאורח החיים של הלקוחות, כאשר אחות מטפלת באישה ואח מטפל בגבר. התאמת הביקורים לשבתות וחגים, כאשר לא מדובר בפיקוח נפש, ביקורי הרופאים והאחיות יתקיימו בימי שישי ובמוצאי שבת או חג. בצבר רפואה מקפידים לקבל לעבודה גם רופאים ואחיות וצוותי סיעוד מתוך הציבור החרדי, המכירים הן את אורח החיים והן את הרגישויות.
• חדשות הבריאות •
למעלה ממליון מטופלים בשערי צדק בשנת 2022
כמה נתונים מהפעילות הענפה בכלל המחלקות המרכז הרפואי שערי צדק בירושלים – למעלה ממליון מטופלים הגיעו לשערי צדק בשנה האחרונה:
אבחנות אורתופדיות מבוצעות יותר בצד ימין | קטרקט הוא הניתוח השכיח ביותר | דלקת ריאות, כאבים בחזה, חבלת גפיים הן שלוש הסיבות הנפוצות ביותר להגעה למיון
כך נראית 2022, שנת הבריאות של מעל למיליון המטופלים שהגיעו למרכז הרפואי שערי צדק בשנת ה 120 להיווסדו
שנת 2022 של המרכז הרפואי שערי צדק נחתמת עם עליה ניכרת בהיקף הפעילות בכלל הפרמטרים ובולטים בה הפיתוח, החדשנות וההתרחבות עם פתיחת המרכז האונקולוגי החדש ע”ש הלמסלי, השלמת בניית המיון החדש שיחנך בקרוב הרחבת שיתופי הפעולה בתחום מחקר וביו-טק
הישג ענק לש"ס, למעלה מעשרה מיליארד ש"ח תוספת למערכת הבריאות
בכתבה ב'דה מרקר'
חושפת רוני לינדר את ההסכם הקואליציוני בין הליכוד וש”ס בתחום הבריאות, שמשמעותו תוספת תקציבים גדולה מאד, בהיקף של למעלה מעשרה מיליארד שקלים למערכת הבריאות – הן לבסיס התקציב והן לתוספות תקני מיטות והקמת שני בתי חולים, הכפלת מספר הסטודנטים לרפואה, שדרוג טיפות החלב ומערכת בריאות הנפש, ועוד
האם תצליח הממשלה לממש את התכנית הגדולה הזו בשנים הקרובות? מהכתבה עולה כי יש ספק בכך במערכת הבריאות, הרגילה למאבקי תקציבים, אך כי ההסכם משרטט, לכל הפחות, את השאיפות של ההנהלה החדשה של משרד הבריאות
רשלנות רפואית
///
עו"ד יוסי טולדנו
אחד מהפיצויים הגדולים ביותר שידעה ישראל בגין רשלנות רפואית
תינוקת מאחת הערים החרדיות בישראל נשארה משותקת לכל החיים – ביה"ח שיבא יפצה אותה ב-12.5 מיליון שקל, לפני 24 שנים כשהייתה תינוקת, היא אושפזה בפגייה יחד עם התאומה שנולדה איתה. התובעת נולדה כאחת משתי תאומות, בהיריון השביעי של אמה. האם הגיעה לבית החולים בשבוע ה-28 להריונה והתלוננה על ירידת מים ודימום. מיד לאחר הגעתה הוחלט על טיפול שמרני ומתן סטרואידים. כעבור כמה שעות היא הועברה לחדר הניתוח ושתי התאומות חולצו מבטנה והגיעו לפגייה. אחת מהן חלתה בזיהום הקשה. התינוקת, מיד לאחר לידתה לא הונשמה כראוי ומצבה בפגייה החריף והוביל לשיתוק מוחין ולנכות של עד 100%. בפס"ד תקדימי שנוהל בידי עו"ד יוסי טולדנו, בית המשפט קבע כי ביה"ח שיבא יפצה אותה ב-12.5 מיליון שקל. ביקשנו מעו"ד טולדנו לשתף אותנו בתחום של "רשלנות רפואית".
עו"ד יוסי טולדנו:
רשלנות רפואית בכלל ורשלנות רפואית בתינוקות בפרט, עלולה להגרם בעקבות טיפול רפואי לקוי חלילה, תרופה או מזון שהסבו נזק גופני קשה ועוד.
עוה"ד שטובר וטולדנו מתמחים ביצוג משפטי וניהול תביעות רשלנות רפואית ובהם רשלנות רפואית בתינוקות, תוך הצבת סטנדרט גבוה למקצועיות, נחישות ורגישות, במטרה להוכיח שאכן התרחשה רשלנות בטיפול הרפואי שהוענק לילדכם ועד מיצוי מלוא הזכויות המשפטיות והפיצוי ההולם ללקוח. משרדנו פועל בשיתוף פעולה עם המומחים הרפואיים הטובים ביותר, העורכים חוות דעת רפואיות לגיבוי תביעות רשלנות רפואית בתינוקות:
רשלנות רפואית בתינוקות שמקורה ברשלנות רפואית בהריון ו/או בלידה מומים בתינוקות שלא אותרו במועד, פגיעה בלתי הפיכה בתינוקות, אבחון לקוי או מאוחר למחלות וגידולים, טיפול רפואי לקוי או מניעת טיפול רפואי בתינוקות, אשר הסב נזק גופני ונכות, תרופות לתינוקות שהיו רגישים אליהן והסבו תופעות לוואי חמורות, אבחון לקוי לממצאי בדיקות של תינוקות ועוד
הממסד הרפואי על כל עובדיו, רופאים, אחיות, בתי חולים, קופ"ח ואחרים נועדו על מנת להעניק טיפול רפואי ראוי ואמין והם אכן משתדלים לפעול כך, אך מעצם עבודת הרפואה המבוצעת בידי אדם, עלולות חלילה להתרחש טעויות אנוש במסגרת הטיפול הרפואי – אולם כאשר טעויות אלו חורגות ממסגרת ההתנהגות והמיומנות הסבירה והמקובלת בעולם הרפואה ואף גורמות לפגיעה חמורה וארוכת טווח – אזי מדובר ברשלנות רפואית.
קל וחומר כאשר עסקינן בתינוקות חסרי אונים ללא יכולת לבטא עצמם ותלויים לחלוטין בהוריהם ובממסד הרפואי. רפואת תינוקות הינה ענף רפואי עדין ומורכב, בעל היבטים ייחודים משלו הדורש התייחסות והתמחות ייחודית ולו מעצם יכולותיו הפיסיות והוורבליות של התינוק.
האבחון הרפואי לתינוקות חייב להיות מקיף ומדויק על מנת לשלול כל בעיה ולמנוע נזקים משמעותיים ארוכי טווח ואף מוות לתינוקות. נוסף על כך, ישנם מקרים רבים בהם מחלות תינוקות נובעות עוד מרשלנות רפואית במהלך ההריון או בלידה ותביעות רשלנות רפואית רבות מקורן בתקופה זו.
נפגעתם מרשלנות רפואית בתינוקכם? טיפול רפואי מרושל? אתם לא לבד! החוק עומד לצידכם: אתם זכאים לפתוח בתביעה משפטית כנגד הממסד הרפואי האחראי לכך ולזכות בפיצוי כספי אשר יקל על המשך חייכם וחיי תינוקכם בעתיד.
אל תהססו, התקשרו עוד היום ונשמח לעמוד לרשותכם!
• חדשות הבריאות •
וועדת סל התרופות מגישה את המלצותיה
וועדת סל הבריאות בראשות פרופ' דינה בן יהודה, מהמרכז הרפואי "הדסה", תגיש למשרד הבריאות את המלצותיה.
התקציב העומד לרשות הוועדה הוא 550 מיליון ש”ח, שבמסגרתו נדרשת הוועדה להגיש המלצותיה להרחבת הסל. הבחירה מבוססת על ציוני התעדוף שניתנים ע”י חברי הוועדה לתרופות ולטכנולוגיות המועמדות להרחבת הסל.
למרות שמתבצע תהליך בחינה עמוק ויסודי של החלופות לסל, הוועדה אינה בוחנת ומציגה באופן ברור את יחס העלות/תועלת (המדד המקובל בעולם הוא תוספת העלות הנדרשת להשגת תוספת שנת חיים מתואמת איכות (QALY) ) של כל המועמדים לסל, מדד שהיה מסייע בתיעדוף שלוקח בחשבון את עלות הטיפול וגם את התועלת הרפואית/בריאותית והיה מאפשר להשוות לצרכי תיעדוף בין טיפולים להתוויות שונות
המחלקה שלנו ///
מכון הלב שניידר
הלב של ילדכם בידיים הטובות ביותר!
קצת קשה לתאר במילים את התחושות שמורגשות באוויר ב"מכון הלב בשניידר". גם המילה 'דרמה' לא תיטיב לתאר את המלחמה המתמדת שמתחוללת שם – מלחמה על החיים!
אנחנו יושבים שם בחדר הישיבות, עם בכירי המכון, רואים ב'שידור חי' כיצד הם מנהלים את המערכה בכל רגע נתון. היה קשה מאוד לרכז אותם יחד. בכל רגע נתון הם 'מועדים' להיקרא למקרה דחוף כזה או אחר.
ד"ר ג'ורג' פרנקל היה האחרון שהצטרף אלינו לשיחה, הוא סיים ברגעים אלה ניתוח מורכב, לבקשתנו הוא מספר, היילוד היה כחול. הצוותים הרפואיים היו כמעט חסרי אונים. המצוקה הנשימתית שלו הלכה וגברה. ההחלטה התקבלה באותו רגע – התינוק הזעיר שזה עתה יצא לאוויר העולם, הועבר בדחיפות למרכז 'שניידר' לרפואת ילדים מקבוצת כללית. ברגע שהגיע לשם, 'עט' עליו צוות שלם של רופאים, אחיות וטכנאים, מעניק לו באופן מיידי טיפול מציל חיים. זמן קצר לאחר הגעתו עבר צנתור דחוף, כדי לייצר חיבור בין שתי עליות הלב – על מנת שיהיה כשיר לניתוח חירום.
ד"ר ג'ורג' פרנקל, מנהל יחידת ניתוחי לב, הוא זה שניתח יחד עם צוותו את הרך הנולד, שהתברר כי נולד עם עורקים הפוכים. מום לב מורכב ביותר. במהלך הניתוח נאלץ ד"ר פרנקל, כפי שהוא עושה לעיתים מזומנות, להיכנס ללבו הזעיר של התינוק ולהפוך את העורקים. "זהו תהליך מסובך ביותר" הוא אומר, רווי סטרס ואחריות עצומה, עוצרים את פעילות הלב, שמים את התינוק על מכונת לב-ריאה ולאחר הניתוח מחזירים את הלב לפעילות.
גם הניתוח הזה, כמו הרוב המוחלט של הניתוחים והטיפולים מצילי החיים ב'שניידר', הוכתר ב"ה בהצלחה. ההחלטה של הוריי התינוק להעביר את בנם הילוד מבית החולים בו נולד למרכז 'שניידר' התבררה כהחלטה הטובה ביותר שקיבלו בחייהם – הם קיבלו את בנם שזה עתה נולד במתנה מחדש.
הסיפור הזה, כפי שהייתה לנו הזכות לראות באופן בלתי אמצעי, הוא חלק בלתי נפרד מה'שגרה' במכון הלב ב'שניידר' – אימפריה רפואית עולמית, שמעניקה מענה מהמעלה הראשונה לכל בעיות הלב בקרב ילודים, ילדים ובני נוער.
"אנחנו מעניקים טיפולים לכולם – החל מעוברים, דרך ילודים וכלה בבוגרים צעירים. מענה כה רחב ומגוון דורש מערך רחב ביותר, הכולל דיסציפלינות רבות – ביניהן מומחיות בקרדיולוגיה, כירורגית לב, מרדימים עם ניסיון בטיפול בתינוקות עם מומי לב, וכמובן – אחיות, טכנאי אקו לב וצנתורים, מפעילי מכונות לב-ריאה ועוד. הגדולה של המרכז הזה היא עבודה משותפת, ביחד, כדי לתת את המענה המוחלט לבעיות השונות שאנחנו מטפלים בהן, החל מטרום הלידה וכלה כאמור בבוגרים צעירים".
חלק גדול ממומי הלב בילדים הם מומים מולדים, אבל יש גם מומים נרכשים שפוגעים בלב וניתן לטפל בהם, בין היתר באמצעות חיבור למכונות אקמו: "מכשיר האקמו מספק ללב תקופת תמיכה בעת צורך ומאפשר לו להחלים".
הצוות במכון הלב בשניידר כולל את ד"ר עינת בירק, מנהלת המכון, ד"ר רמי פוגלמן, מנהל היחידה להפרעות קצב, ד"ר גבי אמיר, ד"ר ילנה צייטלין רופאה מרדימה, פרופ' עובדי דגן, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב שמלווה את מכון הלב, ד"ר אלחנן ברוקהיימר, יחד עם צוותי אחיות מסורות ומקצועיות.
לסיכום, המספרים, שחלקם עלו פה ושם במהלך המפגש הזה, מדברים בעד עצמם: "כ-460 ניתוחי לב מתקיימים מדי שנה במכון הלב בשניידר, כ-150 מהמנותחים הם תינוקות עד גיל חודש! מעל 60% מהמנותחים הם תינוקות מתחת לגיל שנה. רובם המכריע הם אזרחים ישראלים.
במכון מתבצעים כ-700 צנתורים לבביים מדי שנה, מתוכם הרוב צנתורים טיפוליים ומיעוטם – אבחנתיים. כ-120 מהצנתורים הם לפתרון בעיות של הפרעות קצב. רוב הילדים בישראל הסובלים מהפרעות בקצב הלב מגיעים לשניידר. במכון יש מרפאה המטפלת ב-400 ילדים עם קוצבים שנמצאים במעקב שוטף במסגרתה.
רפואה והלכה ///
לפניות: 02-5020202
הרב ישראל פינחס טירנואר יו"ר מוקד ה.ר.ב.
דיני חבישה בשבת
האם מותר להדביק על החתך פלסטר כרגיל?
אם קצות הפלסטר מודבקים על גוף האדם, מותר להדביקם כרגיל. אבל עדיף לקרוע את נייר העטיפה של הפלסטר בשינוי, על ידי השיניים וכדומה.
תחבושת מדי ארוכה. אפשר לחותכה?
אסור. אין ברירה אלא לכרוך אותה שוב ושוב.
האם מותר להדביק את שולי התחבושת?
זהו חשש של מלאכת תופר מדאורייתא. אמנם יש המקילים בהדבקה זו, שהיא הדבקה לזמן קצר בלבד, אולם הגרמ"ש קליין שליט"א סובר לאיסור, שכן כשמסירים את התחבושת, פותחים את ההדבקה רק בצד אחד ואילו הצד השני נותר מודבק, כך שבפועל ההדבקה היא דבר שמתקיים.
ואם אחליט מראש שהפעם כן אקפיד לפתוח את שני הצדדים?
לא יועיל, כי האיסור אינו נקבע לפי מה שקורה עם ההדבקה הספציפית, אלא לפי ההרגל, והיות שאין דרכנו בכך תמיד לפתוח את שתי קצות ההדבקה של התחבושת – אין בהחלטה חד פעמית כזאת תועלת, והדבר עדין אסור.
אז מה עושים?
אפשר לקשור את התחבושת ולא יצטרכו להדביקה.
מותר לקשור אותה בקשר כפול?
כן. מכיון שאנחנו מתכננים להסיר את התחבושת במוצאי שבת אפשר לקושרה אפילו בקשר כפול, הנקרא קשר על גבי קשר. אבל כשמסירים את התחבושת לאחר שבת, עדיף לפתוח את הקשר, ולא להסירה ולשלוף אותה כמות שהיא קשורה.
אבל לא בטוח שארצה להסירה. אם היא תהיה תפוסה חזק, והכל יהיה בסדר, אעדיף להשאירה כמה ימים, עד לריפוי.
אם כך עדיף לעשות קשר עניבה, או להחזיקה בסיכת בטחון.
מותר לשים על הפצע אבקה או פולידין לעצירת הדם ומניעת זיהום?
מותר משני טעמים. 1. חשש זיהום הוא בבחינת חולה שיש בו סכנה. 2. דרמטול ופולידין אינם מרפאים, אלא רק עוצרים את הדם ומונעים זיהום. וזאת מותר בשבת.
במקרה שאין לנו פולידין נוזלי, אלא רק משחה. מותר להשתמש במשחה?
אנו עלולים להכשל במלאכת ממרח. אבל יש עצה. נחבוש בצורה כזו: נניח את המשחה על הגוף או על התחבושת וניזהר שהיא לא תימרח, ואז נניח את התחבושת. כעת גם אם המשחה תימרח מעצמה, אין בכך חשש.
בנוסף, אין שום בעיה להניח תחבושת לבנה אף שהיא תיצבע בדם, מאחר שצביעה זו נעשית בדרך לכלוך, וכך בעצם אנחנו מקלקלים את הבגד, ובנוסף לכך, התחבושת והנייר והגוף לא נועדו לצביעה. (לעומת זאת, אם נשתמש בבגד אדום, הרי שהדם אינו מקלקל אותו, וממילא הוא ממש צובע).
מותר להסיר את הפלסטר אף שהוא גורם לתלישת שערות?
כאשר הפלסטר מפריע, מותר להסירו מהגוף. ולכתחילה יש להשתדל שלא לתלוש על ידי כך שערות, משום מלאכת ‘גוזז’. ובלית ברירה, מותר להסירו גם כאשר ברור שיתלוש שערות, הואיל ואין רצונו בכך, והתלישה נעשית כדרך אגב. ויש להסירו בשינוי, כגון על ידי השיניים.
(כל האמור לעיל אינו אלא בחתך שטחי שאין בו סכנת פיקוח נפש).
• חדשות הבריאות •
רפורמת המזון נכנסה לתוקפה
במסיבת עיתונאים שהתקיימה הציגו ד”ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור ופנינה אורן, ראש שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, את רפורמת המזון שנכנסה לתוקפה ביום ראשון, ה- 1.1.2023.
הרפורמה במזון נועדה להפחית רגולציה ולהקל על הייבוא, תוך שמירה על בריאות הציבור.
הצעד המהפכני של משרד הבריאות מבוסס על אימוץ רגולציה אירופאית אחידה ומתקדמת במטרה להסיר חסמים ביבוא מזון רגיש לישראל. המהלך מאפשר ליבואן שעומד בסטנדרט “יבואן נאות” לעבור תהליך שחרור מהיר מהנמל ולהגביר את הבקרה והאכיפה בדרכי השיווק.
במסגרת הרפורמה
– אימוץ רגולציה אחידה ומתקדמת על מזון כפי שנעשה במדינות אחרות ובראשן האיחוד האירופי, וביטול רשמיותם של תקני מזון רבים שהסרתם לא פוגעת בבריאות הציבור.
חשוב לציין שמזונות בעלי סיכון גבוה הוחרגו מהרפורמה: מזון לתינוקות, מזון יעודי לבי”ח ומוסדות בריאות, תוספי תזונה וכן ייבוא בשר ומוצריו
חסד בישראל קהילת האונליין ליועציים רפואיים ע.ר.
כתובת: פנים מאירים 14, ביתר עילית
טלפון: 02-6222303